Af Sebastian Bjerring Jensen - 03/02-18 09:24

Reklame skaber debat: 'Det hører ikke til i 2018'Reklame skaber debat: 'Det hører ikke til i 2018'

To rygende modeller er blevet genstand for megen debat i disse dage.

storybild

Foto: Iris / Scanpix

Modeugen i København er nemlig i fuld gang, og i den forbindelse afholdes modemessen CIFF, Copenhagen International Fashion Fair. Sådan en messe skal der naturligvis reklameres for, og det har CIFF også sørget for med en række reklamefotos. Problemet er dog, at der på flere af disse billeder figurerer unge modeller, der har en tændt cigaret i munden, og det har altså antændt en større diskussion på de sociale medier.

En af dem, der har ladet sig provokere af de rygende modeller, er Thomas Senderovitz. Han er direktør for Lægemiddelstyrelsen, men har på sin private Twitter-profil givet udtryk for, at billederne er 'utroligt dumme'.

Til BT uddyber han:

»Da jeg så billederne, tænkte jeg, at det var fuldstændig malplaceret. Skal en modemesse i 2018 bruge cigaretter på en reklame, hvor der er også står 'join the community'? Nej, det hørte jo til under tiden med Marlboro-manden, men overhovedet ikke i 2018,« slår Thomas Senderovitz fast.

Han er dog ikke den eneste, der har bemærket de rygende modeller. Twitter-brugeren Mette Lolk Hanak bruger i et opslag ordet 'pinligt' om hele sagen.

BT har uden held forsøgt at få fat i en kommentar fra CIFF.

Til Politiken udtaler Sara Ranzini, Global Head of Marketing and Communications i CIFF, dog, at det aldrig har været meningen at opfordre til rygning blandt de modeinteresserede:

»Vi undskylder. Der er tale om billeder, der er blevet til i en kreativ proces. Vi kan godt lide billederne, men vi valgte dem ikke, fordi der bliver røget på billederne. Vi valgte dem på grund af skønheden i billederne,« siger hun til avisen.

Det argument køber Thomas Senderovitz ikke.

»Der sidder jo voksne mennesker og træffer beslutningen om at bruge de her billeder, og de bør lige tænke sig om. Det gælder i dagens samfund om at få unge til ikke at ryge. Ikke det modsatte,« siger han.

De cigaretrygende modeller har ikke kun kastet diskussioner af sig på de sociale medier, men har nu også udviklet sig til at blive en politisk sag. Det er tilfældet, efter Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), har stillet et såkaldt §20-spørgsmål til Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Det lyder som følger:

'Mener ministeren, at modemessen Copenhagen International Fashion Fair (CIFF) lever op til sit ansvar og agerer som gode rollemodeller for børn og unge, når de i deres promoveringsmateriale i forbindelse med Copenhagen Fashion Week promoverer indtil flere billeder af unge modeller, der ryger, ledsaget af tekster som 'be inspired' og 'we strongly believe that ideas come first?'

Sundhedsministeren har endnu ikke svaret på spørgsmålet.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

LIGE NU: Politiet talstærkt til stede...
bt.dk
Bank går konkurs
bt.dk
Iskold luft mellem Sex and the...
bt.dk
Støjberg var inviteret til at holde...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx