Af - 18/09-13 11:24

Syrien tømmes for læger på grund af mord og overfaldSyrien tømmes for læger på grund af mord og overfald

15.000 læger har nu forladt Syrien på grund af trusler og overfald. Og flere er på vej.

storybild

Læger og sygeplejersker trues med vold, drab og fængslinger af borgerkrigens parter til ikke at behandle modstandere. (Billede: Polfoto/AP/Daniel Leal-Olivas)

- Læger og sygeplejersker udsættes dagligt for krigsforbrydelser i Syrien. De skydes, dræbes, trues og overfaldes, når de hjælper sårede.
Det fortæller danske Røde Kors generalsekretær Anders Ladekarl, der netop er vendt hjem fra det borgerkrigshærgede land.

LÆS OGSÅ: Kun 36 ud af 5.000 læger tilbage i blodbads-by

- Ifølge Genevekonventionen skal sundhedspersonalers arbejde respekteres af krigens parter. Det sker ikke. I stedet er allerede 15.000 læger flygtet, flere overvejer at rejse. Jeg mindes aldrig i nogen konflikt, at have oplevet så stor mangel på respekt for konventionerne og bevidst vold mod læger, sygeplejersker og ambulancefører.

LÆS OGSÅ: Mindst halvdelen af Syriens oprørere er islamister

Anders Ladekarl er ikke den eneste, der nu råber vagt i gevær. Det medicinske tidsskrift, The Lancet, har netop offentliggjort et nødråb fra 55 internationalt respekterede læger, heriblandt tre Nobelpristagere, som siger, at de er 'forfærdede' og 'skrækslagne':

- Syriens sundhedsvæsen er i 'katastrofalt omfang' i færd med at bryde sammen. Der er ikke set større humanitær katastrofe siden afslutningen af den kolde krig. Store dele af den syriske befolkning er komplet afskåret fra medicinsk hjælp. Mænd, kvinder og børn opereres uden bedøvelse, kvinder føder uden hjælp og forfærdelige krigsskader og sygdomme behandles ikke, fastslår lægerne, der også advarer mod kommende epidemier af tyfus, kolera, dysenteri og leverbetændelse.

Anders Ladekarl er enig:
- Det er horribelt, det er en kolossal, medicinsk katastrofe. 22 af vores ambulancechauffører er dræbte, og vores læger trues til ikke at behandle modpartens sårede.

LÆS OGSÅ: FN bekræfter: Der blev brugt nervegas i Syrien

LÆS OGSÅ: Oprørere raser over aftale: Gå ad helvede til

LÆS OGSÅ: Røde Kors: Konstante granat- eksplosioner

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sensationelt: Lyngby rykker ud af...
bt.dk
Familie ryddede op på loftet: Fandt...
bt.dk
Alle frygter det værste: Nu kommer...
bt.dk
Rose fik et opkald, hun ikke skulle...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx