Af Katrine Frederikke Wandrup - 19/07-17 14:42

Fik barndomsminde lavet til plakat - nu er den anmeldt for at være racistiskFik barndomsminde lavet til plakat - nu er den anmeldt for at være racistisk

Caféejer er anmeldt for racisme på grund af plakat.

storybild

Opawel Kore føler sig krænket af logo på Café Amora i Ærøskøbing. (Billede: Anders C. Østerby/ faa.dk)

I Ærøskøbing på Ærø i det sydfynske øhav ligger Café Aroma. Som logo har de en lille sort dreng med store røde læber, der kun er iført et lændeklæde, spyd og halskæder. På hovedet bærer han en kurv fyldt med kaffebønner. Og den stereotype udlægning af en sort person er sygeplejersken Opawel Kore ked af.

Det skriver Fyns Amts Avis, som har talt med Opawel Kore, der er fra Elfenbenskysten og i dag arbejder som sygeplejerske på Ærø. Han har anmeldt caféejeren Claus Hattesen for racisme, fordi han ikke følte, at caféejeren lyttede til ham eller gav et tilfredsstillende svar, da Opawel Kore fortalte ham om sine følelser omkring skiltet.

I sin samtale med Claus Hattesen skulle forklaringen på logoet angiveligt være, at caféejeren havde en kaffedåse i sit barndomshjem, som stammer fra Tønder Kafferisteri i 1950’erne. På kaffedåsen var billedet af den sorte dreng, og det kunne Claus Hattesen så godt lide, at han gerne ville have det til sin café.

Kritikken af logoet kommer efter en debat, der den sidste uge har raset om racisme, efter Mary Consolata Namagambe til BT fortalte, at hun følte sig krænket af racistiske vittigheder om sorte i P3-programmet ’LOL DK’.

Både Mary Consolata Namagambe og Opawel Kore taler ind i den historiske kontekst, der ligger til grund for, at vittigheder eller ’sjove’ logoer kan virke stødende og gøre den sorte minoritet i Danmark kede af det.

»Det minder om dengang, vores forfædre arbejdede med tvang i kaffeplantager, hvor de skulle bære kaffe på hovedet for kolonimesteren,« siger Opawel Kore til Fyns Amts Avis og uddyber til BT:

»Mine egne forældre har arbejdet til ingen penge i kaffeplantager i Elfenbenskysten, og det her logo latterliggør og nedgør dem.«

Desuden peger han på, at hovedsageligt sorte afrikanere stadig arbejder til en ussel løn for at europæere kan drikke deres dyre kaffe på caféer, og at logoet er med til at glorificere det hårde arbejde og de ringe arbejdsforhold, mennesker på kaffeplantager ofte arbejder under.

Han mener også, tiden er løbet fra den type repræsentationer af sorte og påpeger, at Claus Hattesen selv giver svaret på, hvorfor logoet ikke er i orden. Nemlig at det stammer fra 1950’erne og altså blev designet under kolonitiden. Men den tid er slut nu.

»Logoet taler ned til sorte og latterliggør os og hele vores historie. Derfor har jeg anmeldt Claus Hattesen til politiet. Det her skal afgøres på en civiliseret måde,« siger Opawel Kore.

Claus Hattesen har ikke ønsket at kommentere på sagen til Fyns Amts Avis, men bekræfter, at forældrene havde en kaffedåse med logoet på, og at han så godt kunne lide det, at han anmodede om at få lov til at bruge det til caféen.

Dog har han de senere år fået flere henvendelser om logoet, og derfor vil han i samråd med sin advokat vurdere, om han skal fjerne eller beholde logoet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skudramt lærer tackler elev og...
bt.dk
Har du set sådan én før? Mystisk...
bt.dk
Scorede i finalen i København: Nu har...
bt.dk
Daniel Agger inden finalebraget i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx