Af - 26/04-16 05:57

Derfor skal du børste tænder før du spiser morgenmadDerfor skal du børste tænder før du spiser morgenmad

58 procent af danskerne børster tænder, efter de har spist morgenmad. Det er en dum ide, hvis man skal følge tandlægernes anbefalinger.

Bildstrecke im Grossformat »

Det kan godt være, morgenmaden smager grimmere, når den forpestes med den overdøvende smag af tandpasta, men det er nu engang bedst for dine bisser at blive børstet før morgenmaden.

Det kan være befriende at få børstet smagen af ostemad eller havregrynene mellem tænderne væk, inden man tager på arbejde. Men hvis du skal tage hensyn til, hvad der er bedst for dine tænder, bør du rykke tandbørstningen frem til før morgenmaden.

I hvert fald hvis du spiser mad eller drikker noget, der indeholder syre til morgenmad. Det gør eksempelvis appelsinjuice og frugt.

Syren fjerner den syrebeskyttende hinde på tænderne og opløser den alleryderste del af emaljen. Når du så børster på den 'blødere' emalje, gør den mekaniske påvirkning skaden større. Så ja, det er klart værre at børste tænder efter at have drukket noget surt end før.
Det siger Freddie Sloth-Lisbjerg, der er formand for Tandlægeforeningen og har egen klinik i Kolding til metroxpress.

Ny undersøgelse: Unge springer tandbørsten over
Ny undersøgelse: Unge springer tandbørsten over

Det er dog kun en fjerdedel af danskerne, der børster tænder før morgenmaden. Det viser en ny undersøgelse, som metroxpress har fået lavet af YouGov. Her svarer 58 procent, at de børster tænder efter morgenmaden.

Men hvis du VIL tage på arbejde med et helt nybørstet tandsæt, er der råd at hente fra formanden:

- Sure-søde læskedrikke som cola, men også juice giver syreskader, som forværres, hvis man børster tænder lige efter, så her er rådet at skylle efter med vand. og vent en times tid med at børste, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

26-årige Mike har ikke haft råd til tandlægen i otte år
26-årige Mike har ikke haft råd til tandlægen i otte år

Han forslår dog, at man børster tænder som det første, når man står op, så den skarpe smag af tandpasta ikke ødelægger fornøjelsen af en god kop kaffe eller te.

Hvis du vil vide, hvilke produkter der indeholder syre, så klik dig gennem galleriet øverst i artiklen.

Derfor skal du slå brættet ned FØR du skyller ud
Derfor skal du slå brættet ned FØR du skyller ud


Om undersøgelsen

Undersøgelsen er lavet YouGov for metroxpress. Den er baseret på interview med 1.007 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år i perioden 8. til 10. april 2016. Stikprøven er repræsentativ på køn, alder, geografi, samt stemmeafgivelse ved valget den 18. juni 2015. Den maksimale usikkerhed i undersøgelsen er +/- 3,1% (procentpoint).

Deltagerne er blevet spurgt:
Hvornår børster du typisk tænder om morgenen?
58 % børster tænder efter morgenmaden
24 % børster tænder før morgenmaden
11 % børster ikke tænder om morgenen
5 % børster sjældent tænder
1 % ved ikke

LÆS OGSÅ: Sådan får du scoreånde

LÆS OGSÅ: TV: Hårbørsten alle piger har ventet på eksisterer nu

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx