Af - 20/08-15 09:11

Klamydia: Skal gymnasieelever have seksualundervisning?Klamydia: Skal gymnasieelever have seksualundervisning?

Det er især de 20-29-årige, man bør sætte fokus på, hvis klamydia-kurven skal knækkes.

Bildstrecke im Grossformat »

Der er de seneste år kommet nye muligheder for at blive testet for klamydia. Eksempelvis med en hjemmetest.

Nye tal viser, at 30.881 danskere i 2014 fik beskeden: “Du har klamydia”. Det er det højeste antal nogensinde. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan en del af stigningen forklares ved, at flere lader sig teste.

Men en stigning af registrerede klamydiatilfælde hos de 20-29-årige har fået Sex og Samfund til at opfordre til mere forebyggende indsats. Og den holdning deler fungerende overlæge Helle Kiellberg Larsen fra klinikken for kønssygdomme på Bispebjerg Hospital.

- Der hvor folk bliver seksuelt aktive, er jo der, de burde få deres seksualundervisning. Men vi har ikke den undervisning i gymnasiet og på universitetet. De unge har jo adgang til viden på internettet. Men de skal aktivt søge den, hvor de i skoletiden fik den automatisk, siger Helle Kiellberg Larsen.

Klamydia-tilfælde i vækst: Denne aldersgruppe er især ramt
Klamydia-tilfælde i vækst: Denne aldersgruppe er især ramt

Antallet af registrerede tilfælde af kønssygdomme har været en stigende kurve siden halvfemserne, påpeger overlægen. Det kal delvist skyldes, at der på grund af ny medicin ikke er samme HIV-frygt. Og så er kønssygdomme som klamydia, gonoré, syfilis noget, man kan behandle.

Hey skat, skal vi ikke lige tage en klamydia-test?
Hey skat, skal vi ikke lige tage en klamydia-test?

- En stor del af dem, der kommer i klinikken er der, fordi de har haft usikker sex. Det kan ske både bevidst eller ubevidst under eksempelvis alkoholpåvirkning. Der er også en tendens til, at hvis kvinder bruger p-piller eller spiral, så er de ikke i så høj grad villige til også at beskytte sig med kondom, siger Helle Kiellberg Larsen.

- Hvis man endelig har viden om, at man muligvis har fået klamydia, kan man kalkulere med, hvor alvorligt det kan være, siger hun.

Ny dansk vaccine virker mod klamydia
Ny dansk vaccine virker mod klamydia

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx