Af - 02/03-16 07:43

Hver anden gravide kvinde oplever diskriminationHver anden gravide kvinde oplever diskrimination

Gravide kvinder bliver behandlet dårligt på arbejdsmarkedet.

storybild

(Billede: NØrgaard SØrensen Jesper)

Hele 45 procent af alle kvinder har oplevet en eller anden form for diskrimination i forbindelse med graviditet eller barselsorlov. Tilsvarende er det 23 procent for mændene, viser en ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder.Det skriver Fagbladet 3F.

Hovedforfatteren bag undersøgelsen, Kenn Warming, er selv overrasket over resultaterne af undersøgelsen.

- Det er bekymrende, at det er så udbredt, at kvinder oplever at blive dårligere behandlet, fordi de stifter familie, siger Kenn Warming.

Ærlig Amalie afslører: - Så mange gange har jeg været gravid
Ærlig Amalie afslører: - Så mange gange har jeg været gravid

Af rapporten fremgår det, at hver sjette kvinde, der har været til ansættelsessamtale, har oplevet at blive spurgt, om hun er gravid eller har planer om at få et barn. Derfor anbefales det i rapporten, at Beskæftigelsesministeriet i ligebehandlingsloven præciserer, at det under ansættelsessamtalen ikke er tilladt for arbejdsgiver at stille spørgsmål om graviditet og barselsorlov.

- Det kan godt være, at det skaber nogle udfordringer for arbejdsgiverne, men det at få flere børn er altså en præmis for at holde samfundet kørende. Det er vigtigt at respektere og overholde lovgivningen, siger Kenn Warming.

Kvinder oplever diskrimination mere end en gang. 20 procent af kvinderne har oplevet diskrimination en gang, mens hele 25 procent har oplevet det to eller flere gange. For mændenes vedkommende er forholdet modsat med 13 procent henholdsvis 9 procent.

- Det kalder på handling. Arbejdsmarkedets parter burde sætte sig sammen og udforme en handlingsplan for at nedbringe graden af oplevet diskriminationen af kvinder og mænd i forbindelse med graviditet og barselsorlov. Blandt andet skal der oplyses om rettigheder og pligter. Lovgivningen er klar på det her område, men det kræver, at alle parter har kendskab til reglerne, siger Kenn Warming.

Hjemvendte fra zikalande skal på med kondomet
Hjemvendte fra zikalande skal på med kondomet

Marianne Bruun, ligestillingskonsulent hos 3F, ønsker sig en bedre lovgivning:

- Hvis vi fik en lov, der i højere grad ligestillede forældrene ved at give fædrene nogle bedre selvstændige orlovsrettigheder, så ville det blive hele arbejdsmarkedets ansvar at håndtere det nødvendige barselsfravær på en ordentlig måde. Men som loven står nu, er det mors – og de kvindedominerede arbejdspladser, der alene har ansvaret.


LÆS OGSÅ: Kendt TV 2-vært gravid: - Det er et mirakel

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Kvinde fik 60.000 kroner for at stige...
bt.dk
Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Kim Walls forældre fortæller BT om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx