Af Ritzau - 12/12-16 18:44; Opdateret: 12/12-16 19:25

DF kræver grænsekontrol indskrevet i Europol-aftaleDF kræver grænsekontrol indskrevet i Europol-aftale

Partierne er indkaldt til drøftelse af statsministeren for at give mandat til forhandlinger om Europol-aftale.

storybild

Dansk Folkeparti stiller nu to krav for at tilslutte sig skitsen til en endelig aftale om tilknytningen til det europæiske politisamarbejde, Europol. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Dansk Folkeparti stiller nu to krav for at tilslutte sig skitsen til en endelig aftale om det europæiske politisamarbejde, Europol.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har inviteret de andre partiledere til en drøftelse i Statsministeriet mandag aften for at få opbakning, inden regeringen skal forhandle med EU-systemet.

Her vil Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, præsentere ham for de to krav.

- Det ene er omkring Schengen, at vi fortsat uantastet har ret til at indføre grænsekontrol, når vi på et tidspunkt finder et flertal i Folketinget.

- Og de andre partier må respektere, når vi indgår en aftale om det her, at Dansk Folkeparti fortsat vil kæmpe for permanent grænsekontrol, siger Kristian Thulesen Dahl.

EU's udkast til en aftale indeholder en forudsætning om, at Danmark er med i Schengen-samarbejdet. Det er de regler, der blandt andet betyder, at man kan rejse mellem lande uden at vise pas.

Kristian Thulesen Dahl minder om, at tredjelande er tilknyttet Europol uden at være medlem af Schengen. Alligevel er det et krav for Danmarks tilknytning.

- Det er en politisk sammenkædning. Det er med god ret, vi kan sige, at når man gør det, så må det ikke medføre en ny juridisk situation for Danmark i forhold til Schengen.

- Det skal stadig være på mellemstatsligt grundlag, vi er med i Schengen, og det betyder, at Folketinget kan lave det om, siger han og hentyder til grænsekontrol.

Grundlæggende ser aftalen dog god ud, mener DF-formanden.

Danmarks retsforbehold betyder, at der skal forhandles om en ny tilknytning til Europol, som overgår fra at være et mellemstatsligt samarbejde til at være overstatsligt.

I den særaftale, som EU-Kommissionen foreslår, vil Danmark og de danske forbindelsesofficerer ikke få direkte søgeadgang i Europols databaser.

Europol vil derimod stille dansktalende personale til rådighed for dansk politi døgnet rundt for søgninger i politiagenturets databaser.

Norsk politi kan komme til at vente op til to døgn på svar fra Europols databaser, og aftalen betegnes dermed som værende bedre end Norges.

Den danske særaftale skal vedtages af medlemslandene i EU og igennem to høringer i Europa-Parlamentet, inden den efter planen skal træde i kraft 1. maj, hvor Danmark står til at falde ud.

LÆS OGSÅ: Radikale vil skrive et-års-status ind i Europol-aftale

LÆS OGSÅ: Thulesen Dahl går i tænkeboks om Europol-aftale

LÆS OGSÅ: Rigspolitiet forudser dansk problem i Europol i nær fremtid

LÆS OGSÅ: Dansk særaftale om Europol afhænger af Schengen-medlemskab

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Denne pølsevogn skal lukke, fordi den...
bt.dk
Ekspert undrer sig over...
bt.dk
Meghan Markles halvsøster afbrudt...
bt.dk
Nu rammer den nye Stars-film...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx