Af - 22/08-16 04:00; Opdateret: 22/08-16 13:56

Deprimerede patienter får elektrochok under tvangDeprimerede patienter får elektrochok under tvang

Sidste år blev 84 patienter tvangsbehandlet med elektrochok i psykiatrien. Forening vil have det forbudt, mens psykiater forsvarer tvang som sidste udvej for livstruede patienter.

storybild

(Billede: Scanpix)

De bliver spændt fast til sengen, bedøvet og får sendt strøm gennem hjernen mod deres vilje.

Sidste år blev 84 patienter i psykiatrien tvangsbehandlet med elektrochok. Dermed udgør tvang cirka hver tyvende elektrochok-behandling i Danmark.

Men selv om det virker voldsomt, er tvang desværre et vigtigt redskab i ekstreme situationer, forklarer Poul Videbech, professor i psykiatri ved Københavns Universitet.

- Man bruger kun tvang, når patienten er i umiddelbar livsfare. Det kan være en svært deprimeret, som nægter at spise og drikke, som vil dø i løbet af få dage, hvis vi ikke gør noget. Der vil man af etiske årsager blive nødt til at tvangsbehandle, siger Poul Videbech og henviser til loven om tvang i psykiatrien, hvoraf det fremgår, at elektrochok kun må gives under tvang, hvis patienten er i livsfare.

Dorte fik elektrochok ved en fejl: - Jeg var meget bange
Dorte fik elektrochok ved en fejl: - Jeg var meget bange

Selv om det ifølge loven kun er i yderste nødstilfælde, at tvangsbehandling bliver taget i brug, mener udviklingskonsulent i Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribruger (LAP), Karl Bach Jensen, at det bør forbydes:

- Vi synes, at tvangsbehandling er helt hen i vejret. Det er fuldstændig absurd, at man kan påtvinge en behandling, der kan skade patienten resten af livet, siger han med henvisning til, at en række patienter oplever varige tab af hukommelsen - et område som ikke er undersøgt til bunds.

Men selv om der ikke er forsket nok i bivirkninger ved elektrochok, vil det være en stor fejl at forbyde tvangsbehandling, mener Poul Videbech:

- Det er et vigtigt redskab for patienterne, for ellers dør de. Vi læger har jo ingen interesse i at påtvinge patienter en behandling, og det er rigtig ubehageligt at gøre. Men vi gør det som sidste udvej.

Danmark overhaler nabolande i elektrochok
Danmark overhaler nabolande i elektrochok

Afgørelser: Tvang var i ulovlig
I to sager har betingelserne for at give danske patienter elektrochok under tvang ikke været opfyldt.

Det viser en opgørelse, som Styrelsen for Patientsikkerhed har foretaget for metroxpress.

I alt har nævnet modtaget syv klager over tvangsbehandling med elektrochok fra 2007 til 2015, hvor 831 personer blev behandlet med tvang.

Af de syv klager er der truffet afgørelse i seks sager, og heraf var der altså tale om uretmæssig tvang i to, oplyser styrelsen.

‘Begge sager drejede sig om, hvorvidt betingelserne for tvangsbehandling var opfyldt’, skriver styrelsen til metroxpress.

Knækkede tænder og forkerte patienter: Store fejl ved elektrochok
Knækkede tænder og forkerte patienter: Store fejl ved elektrochok

Poul Videbech kender ikke de konkrete sager, men han afviser, at der skulle være tale om, at tvangen ikke har været korrekt.

- Det drejer sig typisk om, at man ikke har beskrevet tilstrækkeligt i journalen om, hvorfor patienten er i livsfare, før man giver behandlingen. Du ville formentlig være enig i at anvende tvang, hvis du stod ved siden af lægen, da beslutningen blev truffet. Men det ændrer ikke ved, at det er en fejl, at der ikke stod mere i journalen.

LÆS OGSÅ: DF vil have ny plan for elektrochok-behandling

LÆS OGSÅ: Edith fik elektrochok 16 gange: - Jeg blev hjerneskadet

LÆS OGSÅ: Elektrochoks popularitet stiger, selv om patienter oplever alvorlige skader

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sys Bjerre brød igennem med en sang...
bt.dk
Facebook har mistet 365 milliarder på...
bt.dk
Dansker undrer sig over pudsigt...
bt.dk
Efter stort snefald i nat: DMI har en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx