Af - 08/07-16 11:37

Nu forstår jeg, hvorfor man kalder det en cancergrillNu forstår jeg, hvorfor man kalder det en cancergrill

Efter 10 års fast brug af solarie fik Maria modermærkekræft. Nu opfordrer hun unge til at droppe den kunstige sol.

storybild

Maria fik konstateret modermærkekræft efter i 10 år at have besøgt solcentre ugentligt. (Billede: Privatfoto)

Et stort ar på låret og et endnu større ar på sjælen fortæller om Maria Laursens fortid med kræft.

Som 13-årig gik hun første gang i solarie. Dengang var det med mor i hånden. Forbruget fortsatte i 10 år – ofte flere gange i ugen og med rød hud og forbrændinger som resultat.

120.000 unge går i solcenter
120.000 unge går i solcenter

- Jeg startede, da jeg skulle konfirmeres. Dengang var der jo ikke spraytan, og man ville gerne se fin ud i sin hvide kjole. Det blev til regelmæssig dyrkning i de næste 10 år. Ofte med dobbelture og i ugen inden en bytur kunne det blive til to gange i solariet, så man fik en flot kulør, siger hun.

Midt i 20’erne stoppede Maria med at bruge den kunstige sol. Hendes kæreste - den nuværende mand - fik en kraftig forbrænding, og det fik parret til at droppe soldyrkningen i solcentrene. Men skaderne i huden kunne hun ikke bremse.

- Jeg fik et modermærke, som på tre måneder voksede til enkrone-størrelse. Jeg insisterede på, lægen skulle se det, men både han og hudlægen afviste det. Kort efter jeg fødte min søn, ringede hudlægen og sagde, jeg akut skulle køre til Vejle.

Her fik den dengang 29-årige Maria konstateret modermærkekræft.

Det var rædselsfuldt. Hele min verden ramlede sammen. Jeg var lige blevet mor. Jeg var helt i chok. Jeg kom i fuld narkose, og de fjernede to gange to centimeter på mit lår. I 14 dage gik jeg rundt i uvished. Men jeg var heldig, og kræften havde ikke spredt sig.

I dag – fire år efter - er Maria Laursen fortsat kræftfri. Forløbet har fået den 33-årige horsensianer til at se kritisk på solarierne – og særligt de unges brug.

- Nu forstår jeg, hvorfor man kalder det en cancergrill. I mine øjne burde det slet ikke være lovligt. Jeg håber virkelig, de unge får øjnene op for, hvor farligt det er. Jeg synes i den grad, det bør være forbudt for unge mennesker, siger Maria.

Maria mistænker solen for at give hende kræft
Maria mistænker solen for at give hende kræft

Hun slår fast, at tiden selvfølgelig har gjort hende klogere – og hun håber, at unge, der dyrker den kunstige sol, vil lære af hendes historie.

- Modermærkekræft er en af de farligste kræftformer. Du dør af det, hvis du ikke finder ud af, du har det. Det er hul i hovedet, at vi ikke har flere regler på området. Vi har regler om så mange andre ting. Vi bor i Skandinavien, og vores hud er slet ikke egnet til at dyrke solen. Det er ikke vores natur. Jeg synes, der skal være et forbud for helt unge mennesker. Ellers ender de som mig og mange andre.

Der er allerede en aldersgrænse på 18 år for brug af solarier i en lang række lande - herunder Norge, Østrig, Belgien, Spanien, Portugal, Italien, Irland, Wales, Sverige, Frankrig, England, Skotland, Tyskland, Island, Finland samt dele af USA og Canada.

Australien og Brasilien har vedtaget et total forbud. Og vores naboland Sverige diskuterer i øjeblikket, om de skal vedtage en aldersbegrænsning på 18 for solariebrug.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx