Af Ritzau - 13/10-16 10:38

Hjort: Ingen hemmelighed at 2025-plan giver ulighedHjort: Ingen hemmelighed at 2025-plan giver ulighed

S mener ikke finansministeren har udtrykt sig klart nok om uligheden i 2025-planen. Ministeren beklager.

storybild

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener, at 2025-planens virkning på beskæftigelsen opvejer, at planen også skaber mere ulighed i Danmark. (Billede: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen)

Regeringens udspil til en 2025-plan skaber mere ulighed, det erkender finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på et samråd torsdag. Han beklager samtidig, hvis han ikke har været klar nok i mælet om uligheden i 2025-planen.

Inden samrådet har Socialdemokratiet kritiseret ministeren for, at han ved lanceringen af planen kun lade vægt på, hvordan jobreformen i regeringens plan ville påvirke uligheden.

- Jeg vil beklage, hvis jeg på pressemødet fik udtrykt mig upræcist om fordelingsvirkningerne. Jeg ville ikke underdrive fordelingsvirkningerne.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at helhedsplanen vil føre til en lille stigning i uligheden målt ved gini-koefficienten. Til gengæld vil planen betyde, at det bedre kan betale sig at arbejde, og beskæftigelsen øges.

- Det opvejer efter min opfattelse de relative beskedne fordelingsvirkninger, siger finansministeren.

Samlet set øger regeringens helhedsplan uligheden. Både regeringens jobreform, ændringerne i SU-systemet og planer om obligatorisk pensionsopsparing vil skabe øget ulighed.

- Nogle af de elementer, der er i 2025-planen, er målrettet en meget lille gruppe af de mest velstillede i dette land.

- Vi vil ikke være med til at skabe et resultat, der helt målrettet forringer vilkårene for de svagest stillede og forgylder dem, der i forvejen tjener mest, siger velfærdsordfører Magnus Heunicke (S).

Set over de seneste 25 år er den økonomiske ulighed steget i Danmark. Det viser de økonomiske vismænds nyeste rapport. Finansministeren mener dog ikke, at det er vigtigt at fokusere på uligheden.

- Regeringens politik er ikke styret af at gøre uligheden større. Men når samfundet tjener flere penge, stiger uligheden en lille smule, siger Claus Hjort Frederiksen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx