Af - 17/12-13 21:50

Forråelse i fængslerne: Dobbelt så mange ryger i strafcelleForråelse i fængslerne: Dobbelt så mange ryger i strafcelle

Stoffer, mobiltelefoner og dårlig opførsel. Indsatte i danske fængsler bliver oftere end for ti år siden smidt et par dage eller uger i isolation. Det kan gøre dem psykisk syge.

storybild

Mange bandemedlemmer sidder i de danske fængsler, og de er slemme til at smugle stoffer og telefoner. Det er medvirkende til at mange indsatte ryger nogle dage eller uger i isolation som straf for at bryde reglerne. (Billede: Polfoto/Ole Frederiksen/arkiv)

Miljøet i de danske fængsler er blevet mere råt.

Sådan lyder en stor del af forklaringen på, at de indsatte i dag langt oftere end for ti år siden bliver sendt i isolation, fordi de eksempelvis har smuglet eller indtaget stoffer, været i besiddelse af en mobiltelefon eller kaldt en kvindelig fængselsbetjent for luder.

Fik tæsk: Indsat overfalder to fængselsbetjente
Fik tæsk: Indsat overfalder to fængselsbetjente

- Der er sket en forråelse af fængselsmiljøet. Samfundet vil være tough on crime og spærrer flere inde, og mange af dem kommer fra bandemiljøet. De indsatte er sværere at nå ind til end tidligere, fortæller Fængselsforbundets formand Kim Østerbye.

Den udlægning genkender Kriminalforsorgens sikkerhedschef Michael Gjørup, der også understreger, at mobiltelefonen er blevet hvermandseje i de sidste ti år, ligesom der er blevet indført nultolerance over for stoffer i fængslerne. Begge dele bidrager til flere straffe.

Bandemedlemmer nægtes prøveløsladelse
Bandemedlemmer nægtes prøveløsladelse

Kim Østerbye tilføjer, at der aldrig før har været så få fængselsbetjente til så mange fanger, og det betyder, at flere må isoleres:

- Vi ville gerne lave nogle aftaler med fangerne i stedet for at straffe dem, men det er der ikke overskud til. At de ryger fem dage i strafcellen får dem ikke til at stoppe. Det er ligesom at sende børnene ind på værelset – det virker, men kun kortvarigt, forklarer fængselsbetjentenes forbundsformand.

Dansk firma driver fængsel med tæsk og elstave
Dansk firma driver fængsel med tæsk og elstave

Hos Institut for Menneskerettigheder påpeger seniorforsker Peter Scharff Smith, at man bør anvende alle former for isolation med varsomhed.

- Forskning fra en række lande har påvist mange forskellige virkninger af isolationsfængsling, såsom angst, depression, søvnbesvær og i særlige tilfælde psykotiske reaktioner – altså det man kan kalde sindssygdom, fortæller han.

Efter mors brok: Berømt hacker slipper for isolation
Efter mors brok: Berømt hacker slipper for isolation

- Det er meget individuelt, hvordan folk reagerer, men isolation kan relativt hurtigt få konsekvenser, tilføjer seniorforskeren.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vildt klubskifte på vej? Superbomber...
bt.dk
Real Madrid-stjerner i...
bt.dk
Tidligere dobbeltagent fundet hængt i...
bt.dk
DMI advarer om voldsomt vejr - sne på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx