Af - 27/08-15 07:36

Tusinder af unge strømmer til kiropraktor og fysioterapiTusinder af unge strømmer til kiropraktor og fysioterapi

Stadig flere børn og unge får behandling for smerter i led og muskler. Fageksperter peger på unges medievaner som en hovedårsag.

storybild

Smerter i ryg og nakke er i stigende grad noget, som børn og unge får behandling for.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der siden 2006 er 20 procent flere mellem tre og 18 år, der går til kiropraktor. Hele 54 procent flere får fysioterapi.

Fageksperter peger på, at tendensen hovedsageligt skyldes vaner med mobil, computer og tablet.

- Børn er begyndt at blive meget mere stillesiddende ved en computer. Specielt nu, hvor der er iPads allerede i børnehaven og alle har mobiler. Det gør, at deres kropsholdning bliver meget fremadrettet, så de bliver belastet på en anden måde end førhen, og det giver flere problemer, siger kiropraktor med egen praksis, Birgitte Holt.

Lægemangel får læger til at ansætte sygeplejersker og fysioterapeuter
Lægemangel får læger til at ansætte sygeplejersker og fysioterapeuter

Fysioterapeut og sundhedsdirektør, Niels Honoré, stemmer i:

- Den helt store stigning, vi ser, er fra inaktive børn. Deres medieforbrug er stigende, og Ipad og fjernsyn fanger dem i inaktivitet, fordi de bliver bombarderet med fede spil og nyheder på sociale medier, siger han.

Ifølge en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse fra 2013 har muskel- og skeletsygdomme en samfundsøkonomisk omkostning på 32 milliarder kroner årligt i 2014-priser.

Flere kvinder trækker i politiuniform
Flere kvinder trækker i politiuniform

Derfor glæder det Lise Hestbæk, der lektor på institut for idræt og biomekanik på Syddansk Universitet, at flere søger tidlig behandling til trods for, at der ikke er videnskabelig evidens for, at ryg- og nakkeskader kan kommes i forkøbet.

- Vi kan lave mange forebyggende indsatser for den enorme udgift, der er til behandling og førtidspension i dag, og det kan sandsynligvis spare mange penge på lang sigt, siger hun.

Kiropraktor redder tigerunges liv
Kiropraktor redder tigerunges liv


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx