Af - 09/08-16 10:24

Magasinet Cover: Vi sender tynde modeller hjemMagasinet Cover: Vi sender tynde modeller hjem

Halvandet år efter heftig debat af billede bragt i magasinet Cover, giver forlægger Malene Malling et indblik i problematikken omkring alt for tynde modeller.

Bildstrecke im Grossformat »

Klik videre for at læse fakta om Modebranchens Etiske Charter.

Da en mor til to døtre bladrede igennem den nye udgave af Cover i februar sidste år, blev hun så forarget over et billede i en modeserie, at hun skrev et Facebook-opslag om billedet. Det affødte en lavine af kritik rettet mod magasinet og heftig debat om modebranchens skønhedsidealer.

Hvordan synes I så selv det går "Cover", med Jeres kvindeideal????? Jeg er forarget!

Sådan skrev Facebook-brugeren Rikke Tindal. Også politikeren Ida Auken var blandt kritikerne.

Forlægger på Cover Malene Malling var allerede dagen efter ude med en undskyldning og sagde, at billedet aldrig skulle være bragt. Her knap halvandet år efter bemærker hun, at sagen har haft stor betydning for magasinet.

- Vi tager ansvaret sindssygt meget på os. Og Covergate ændrede alt på Cover. Man kan virkelig godt tale om et før og et efter. Vi har altid følt et stort ansvar. Men det blev da meget, meget tydeligt, at vi har en stemme, og vi skal bruge den ansvarligt, siger Malene Malling.

Malene Malling. Foto: Scanpix / Christian Liliendahl

Få uger efter sagen, der blev døbt Covergate, gik en række organisationer og modebranchen sammen for at lancere en ny udgave af Modebranchens Etiske Charter, som over 350 modebrands, magasiner og modelbureauer siden har underskrevet.

I charteret er der især fokus på et sundhedstjek af modeller - et tilbud, der endnu ikke er realiseret på grund af udfordringer med finansiering

Ideal for unge: Men modellers sundhed bliver ikke undersøgt
Ideal for unge: Men modellers sundhed bliver ikke undersøgt

- Jeg behøver ikke et charter til at fortælle mig, hvordan jeg skal navigere. Og jeg har ikke hørt fra dem bag charteret, siden vi underskrev, overhovedet, siger Malene Malling.

- Vi har sagt nej til rigtig mange piger, som er blevet foreslået til os af modelbureauer, fordi vi synes, de så for tynde ud. Og både før og efter Covergate har vi altid vurderet, om modeller ser sunde ud, når de kommer ind ad døren til et shoot, fortæller hun.

- Vi har bedt om møder og haft møder med mange forældre til de piger, vi har sendt hjem, og fortalt dem, at deres datter havde et problem og muligvis var syg. Det har vi gjort både før og efter Covergate.

Malene Malling understreger, at magasinets fokus ikke kun har været mode. Og det har været afgørende at vise forskellige slags mennesker på de glittede magasinsider, der har bragt billeder af op mod 1.000 modeller gennem årene. Cover ville heller aldrig retouchere modeller, så de så tyndere ud.

- I vores magasin har vi bragt piger, der ligner drenge. Drenge, der ligner piger. Vi har haft store modeller, eksempelvis plus size-modellen Ashley Graham, tyndere modeller. Vi har haft unge, vi har haft ældre. Vi har hele spektret med, og det gør vi en stor dyd ud af, siger hun.

Malene Malling oplyser, at modellen, der var centrum for Covergate, efterfølgende blev tjekket på Rigshospitalet, hvor tjekket viste, at hun var sund.

Jeg skal ikke være med til at forherlige et ideal, der er sygt.

Det siger Malene Malling.

Malene Malling. Foto: Scanpix / Christian Liliendahl

Efter mediestorm: Nu undskylder Cover-chef
Efter mediestorm: Nu undskylder Cover-chef

STEM HER: Hvilken kropstype vil du se i dit modemagasin?
STEM HER: Hvilken kropstype vil du se i dit modemagasin?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx