Af - 04/12-15 23:07

Danske F-16-fly forberedes til angreb i SyrienDanske F-16-fly forberedes til angreb i Syrien

Flyvevåbnet arbejder på højtryk med at undersøge, hvordan danske F-16-fly kan beskyttes mod avancerede russiske missiler i Syrien. Det skriver Politiken

storybild

Flyvevåbnet arbejder på højtryk med at undersøge, hvordan danske F-16-fly kan beskyttes mod avancerede russiske missiler i Syrien. Det skriver Politiken lørdag.

Truslen mod flyene er så store, at danske F-16-piloter har behov for mere avanceret træning og ’omskoling’, før regeringens ønske om en hurtig dansk indsats kan opfyldes, siger forsvarsminister Peter Christensen (V) til Politiken.

- Regeringen er parat til at sende kampflyene tilbage til området, men der er forskel på, om flyene opererer over Irak eller over Syrien, og det sætter sig i træningsniveauet hos de danske piloter, siger forsvarsministeren.

Kristian Jensen overvejer danske F-16 over Syrien
Kristian Jensen overvejer danske F-16 over Syrien

Truslen er ifølge Peter Christensen den egentlige forklaring på, hvorfor Danmark ikke har optrappet den militære indsats trods regeringens ønsker. De danske F-16-fly står fortsat stille, mens først franske og – som svar på terrorangrebene i Paris – også britiske fly deltager i koalitionens luftoffensiv i Syrien.

Ministeren afviser altså de hidtil kendte forklaringer på den danske tøven i forhold til at deltage i den nye optrapning. Under stor medieopmærksomhed blev syv F-16-fly for et par måneder siden trukket hjem fra Kuwait efter et års deltagelse i luftangreb mod IS i Irak.

Eventyrlysten? Nu kan du søge Danmarks fedeste job
Eventyrlysten? Nu kan du søge Danmarks fedeste job

Et år er ifølge forsvarsforliget grænsen for F-16-flys deltagelse i internationale missioner, og piloter, våbenteknikere og især flymekanikere var slidt ned.

- Men flyene kan godt flyve. Jeg vil bygge mine anbefalinger til regeringen på den militærfaglige anbefaling i forhold til truslerne. Men det er ikke en vedligeholdelsesbetragtning, siger forsvarsministeren til Politiken.

F-16-pilot fandt fejl ved landingsstel - skød sig selv ud
F-16-pilot fandt fejl ved landingsstel - skød sig selv ud

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

BT-journalist udsat for...
bt.dk
Eriksen skal være nybagt far og...
bt.dk
UHH: Vender endnu en stor stjerne...
bt.dk
Sigmund fra 'X Factor' langer ud...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx