26/07-17 08:02

Fem lette tips tager dig fra amatør til grillmesterFem lette tips tager dig fra amatør til grillmester

Med en smule forberedelse og nogle små trick kan du let imponere familie og venner til den næste grillaften.

storybild

Undgå usunde stegemutagener ved at vente med at påføre marinaden til de sidste tre-fem minutter, når du griller. Free/Colourbox

København. Sydende bøffer, sprøde majskolber og saftige pølser er klassikere på grillen. Men der skal faktisk ikke meget til at tage din grilning fra hyggeniveau til en større smagsoplevelse.

Her får du to grilleksperters trick til at blive en mester bag grillen.

1) Salt i god tid

Johnny Larsen, som står bag Grillguru.dk og stiller op i internationale grillkonkurrencer, råder til at salte bøfferne i god tid, så du får det maksimale ud af smagen.

- Skal du grille bøffer, så salt dem en halv til en hel time, inden du skal grille dem. Det giver en dybere smag, når det smelter og trænger ind, siger han.

2) Vent med marinaden

Hvis du vil tilføre kødet en lækker marinade, så vær tålmodig. Ellers risikerer du, at den branker.

- Det skal gøres i de sidste tre-fem minutter af grilningen. Det skal aldrig gøres i starten, så karamelliserer det for meget og branker, og det giver usunde stegemutagener. Hvis du formarinerer dit kød i en marinade, der indeholder sukker, så brænder sukkeret, forklarer Johnny Larsen.

3) Kend din grill

For at tage grilningen til et nyt niveau må du lære din grill godt at kende og gerne eksperimentere med forskellige grillmetoder, siger Kim Schulz, som er formand for World Barbecue Association Danmark.

Hvis det er en kulgrill, kan du dele kullene op i zoner, så du kan eksperimentere med direkte og indirekte varme. Ved indirekte varme kan du lettere styre temperaturen og undgå, at maden branker.

Med en gasgrill kan du også eksperimentere med kun at tænde nogle af gasbrænderne.

4) Balance i smagene

Fedt, salt og sødme er karakteristisk for grill og diverse saucer og marinader. Men det er et godt trick at sørge for balance i smagen.

- Lær at balancere de fem forskellige smagsnuancer, så de afbalancerer hinanden. Man skal have lidt af det hele. Hvis du tilføjer noget syrligt, så skal du også tilføje noget sødt. Giver du noget salt, så giv også noget bittert, siger Kim Schulz.

Han foreslår at dryppe frisk limesaft på en bøf eller over et stykke kød for at få syrlighed ind i måltidet.

- Syrlighed kan også komme ved at skifte ketchup, som indeholder meget sukker, ud med tomatpuré, da tomat i sig selv har noget syre. Eller ved at tilsætte eddike, eksempelvis balsamico eller hvidvinseddike, siger Kim Schulz.

5) Køb et stegetermometer

- Kød er forskelligt afhængigt af størrelse, type og udskæring, så derfor kan man ikke sige, at kød skal have fem minutter på grillen. Investér i et ordentligt stegetermometer, og lær så, hvilken temperatur de forskellige kødtyper skal have for at være færdige, siger Kim Schulz.

Det behøver ikke at kunne noget særligt, det skal bare være hurtigt, præcist, og kunne prikkes ind forskellige steder i kødet, tilføjer han.

Det er særligt vigtigt, hvis du for eksempel laver en kylling på grillen. Her risikerer man nemlig, at bryststykkerne har en fin temperatur, mens lårstykkerne stadig er rå. Husk derfor at bruge termometeret forskellige steder.

Fakta: De fire grillmetoder

- Direkte: Grill direkte over kullene eller gasbrænderne, det giver høj varme.

- Indirekte: Læg kullene ud i siderne af grillen, så maden ikke ligger direkte over dem. På den måde kan du lettere styre temperaturen.

- 50/50: Hav kul eller gasbrændere tændt i den ene halvdel af grillen. Så kan du veksle mellem direkte og indirekte varme.

- Cirkulær: Læg kullene rundt i en cirkel i kanten af grillen. Det giver jævn varme fra alle sider.

Kilde: Kim Schulz.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tasja fik erstatning efter...
bt.dk
Se de værste: Sigrid kritiserede...
bt.dk
Superligaklub har fundet sin nye...
bt.dk
Solgt i hele landet: Spis ikke denne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx