Af - 29/06-16 04:00; Opdateret: 29/06-16 21:19

P-piller nedsætter sexlysten hos tusindvisP-piller nedsætter sexlysten hos tusindvis

Omkring 15 procent af alle kvinder, der tager p-piller, får mindre lyst til sex. Men mange, især unge, aner ikke, deres sexlyst er påvirket, fordi de har taget p-piller hele livet

storybild

(Billede: Brian Bergmann)

‘Det er nok bare mig, der er noget galt med’. Den forklaring møder jordemoder og specialist i sexologisk rådgivning Gabriela Rehfeld ofte, når hun som leder af Ungdomsmodtagelsen i Halsnæs, møder unge kvinder, der oplever, at de ikke har lyst til sex.

“Jeg har endnu ikke mødt en ung, der vidste, det kan skyldes p-piller. Det betyder ikke, at de ikke har fået det at vide, men de kan ikke huske den lange række af bivirkninger, de fik remset op, da de fik recepten.”

Tager du p-piller? Sådan påvirker de din sexlyst
Tager du p-piller? Sådan påvirker de din sexlyst

Men selv om nedsat sexlyst ikke er en kendt bivirkning ved p-piller for de fleste, så er den ikke ualmindelig. Et stort studie fra 2013, der gennemgik 36 studier af p-piller og sexlyst viste, at 15 procent oplever nedsat lyst til sex.

Gabriela Rehfeld pointerer, at når unge piger for eksempel kommer på p-piller som 13-årige på grund af menstruationsproblemer, dvs. før eventuel sexuel debut, oplever de ikke hvordan de er som seksuelle væsener uden at være påvirket af pillerne.

Moderne prævention får antallet af aborter til at styrtdykke
Moderne prævention får antallet af aborter til at styrtdykke

“Jeg har haft piger, der er kommet tilbage til mig efter ophør med p-pillerne og har sagt, at de har følt, de har været lukket inde i en lille piges krop i flere år, fordi deres p-piller har påvirket dem.”

Har du oplevet nedsat sexlyst på grund af p-piller? Så vil journalist Cordelia Weber rigtigt gerne høre fra dig! Skriv en mail på: cweber@mx.dk

Ifølge ledende overlæge på Hvidovre Hospital, Charlotte Wilken-Jensen, oplever mange kvinder en øget sexlyst, når de begynder på p-piller, men det er også en kendt bivirkning, at pillen kan resultere i det modsatte.

Mere end 4.000 piger under 15 år på p-piller
Mere end 4.000 piger under 15 år på p-piller

“Så skal man enten skifte til en anden præventionsform eller skifte p-pille-mærke. Det er meget vigtigt, at man ikke bare stopper med sine p-piller, men at man taler med sin læge om det.”

Speciallæge i gynækologi, Christine Felding fortæller, at det er en god ide at se på præventionen, hvis unge kvinder oplever slet ikke at have lyst til sex.

“Det er uhyre sjældent ikke at have lyst til sex, når man er i 20’erne og 30’erne.”

LÆS OGSÅ: Eksperter advarer: Disse trends får unge kvinder til at tabe håret

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx