Af - 19/04-16 08:59

Danmarks farligste dyr hærger igenDanmarks farligste dyr hærger igen

De små kryb med de otte ben er igen aktive.

Bildstrecke im Grossformat »

Lægerne ser flest bid i maj og juni og så igen til efteråret, fordi det oftest er her, danskerne er i skoven. Og når du er i skoven, skal du altså passe på flåten, der bare vil stikke sin snabel i dig og suge dit blod.

- Flåterne kommer faktisk allerede, når dagstemperaturen kommer over de fem grader. Det vil sige, at de nu for alvor er begyndt at blive aktive igen, siger Jes Aagard, der er biolog tilnyttet Naturstyrrelsen, til metroxpress.

Pas på sultne flåter: De lurer overalt i græsset
Pas på sultne flåter: De lurer overalt i græsset

Flåten er i familie med edderkoppen. Den starter sit liv som æg. Herefter bliver den til en larve med seks ben. Men for at larven kan blive til en nymfe, skal den have sig et blodmåltid. Det måltid får den ofte fra mus, og det er her, at flåten kan få borrelia-infektionen, som kan være farlig for mennesker.

Når flåten er blevet nymfe har den brug for endnu et blodmåltid for at komme til voksenstadiet. Og når den bider denne gang vil borreliaen blive aktiv. Når flåterne har fået deres blodmåltid er de voksne, kan de altså bære på en parasit som for eksempel borrelia.

Når hun-flåter flåterne er voksne, vil de suge blod, så de kan lægge æg og formere sig. Det er her, flåterne bliver farlige. For når hunnen skal formere sig, vil hun bide og suge blod. Herefter vil hun lægge et par tusinde æg og dø.

Langt flere danskere smittet med farlig flåtvirus
Langt flere danskere smittet med farlig flåtvirus

Man skal dog ikke være bange hver gang temperaturen er over fem grader - der er blot særlige områder, hvor man bør være ekstra opmærksom.

Der er flest flåter steder med høj vegetation som buske og træer i skove. De sidder typisk på spidsen af et græsstrå, så hvis man holder sig på stierne i skoven, er man helt sikker. Men man kan jo også bare benytte sig af det gamle tyske trick med strømpen uden på buksen. Og så skal man altid tjekke sig for bid, når man kommer hjem fra skoven.

Hvis man er blevet bidt, så gælder det om at få flåten af så hurtigt som muligt. Hvis man får dem af inden 24 timer, så er sandsynligheden for infektion meget lille.

- Det er altid vigtigere bare at få flåten af, end at have det rigtige redskab til at gøre det med, siger biolog Jes Aagard.

Kroppen, som kan ligne en lille ært skal af, og hvis snablen bliver siddende tilbage, så kan kroppen godt udskille den. Får man efterfølgende en rød plamage, så skal man gå til lægen, der kan behandle dette.

Derfor må du ikke bade med kontaktlinser - i udlandet
Derfor må du ikke bade med kontaktlinser - i udlandet

Flåter bærer ikke kun borrelia, faktisk er der mange forskellige parasitter og infektioner, det lille dyr kan smitte med. Borrelia er bare den, vi ser oftest. Men hvis man er på Bornholm, er der også en risiko for, at flåtbid giver TBE, som er en hjernebetændelse. Symptomerne er høj feber og nakkestivhed.

Bornholmere, der går meget i skoven, anbefales derfor at blive vaccineret mod TBE. På Sjælland er der kun set to tilfælde, men det er mange år siden, så det er ikke noget, man skal være nervøs for.

- Selvom flåten er Danmarks farligste dyr, skal det ikke afholde folk fra at komme i skoven. Man skal bare altid huske at tjekke sig, når man kommer hjem. Altid, siger Jes Aagard.


LÆS OGSÅ: 23-årig kvinde tigger om at få lov til at dø: Blev bidt af insekt for 11 år siden

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kritikken hagler ned over...
bt.dk
Sådan vinder man VM: 'Lad os gøre som...
bt.dk
Bankfolk deler dramatisk foto efter...
bt.dk
Se billederne fra det nye Noma:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx