Af - 24/05-16 08:01

Flere børn end nogensinde bliver sexmisbrugt af rejsendeFlere børn end nogensinde bliver sexmisbrugt af rejsende

Internettet og bedre muligheder for at rejse til fattige lande betyder, at flere børn end nogensinde bliver misbrugt, fastslår ny rapport.

storybild

Red Barnet beskylder danske myndigheder for ikke at gøre nok. (Billede: Niels Ahlmann Olesen)

Aldrig før har turister og andre typer rejsende misbrugt børn rundt om i verden i så stort et omfang, som det sker i dag, viser en global rapport fra organisationen Ecpat.

Det skriver Politiken tirsdag.

Forklaringen er blandt andet, at antallet af rejsende de sidste 20 år er fordoblet på verdensplan, samtidig med at det er blevet nemt at rejse til lande med fattigdom, korruption og ineffektivt politi.

Det gør det meget lettere at få kontakt til børn og misbruge dem, samtidig med at internettet øger muligheden for misbrug.
Det siger Dorine van der Keur, der har ledet arbejde med rapporten, til Politiken.

Rapporten, der er baseret på 66 delrapporter fra alle dele af verden, konkluderer, at det ikke kun er turister, der misbruger børn, men også forretningsrejsende, udsendte medarbejdere for organisationer og virksomheder samt lokale på rejse i deres eget land.

Misbrugssag ryster organisationer: Børn var kastebolde
Misbrugssag ryster organisationer: Børn var kastebolde

I Danmark vedtog Folketinget i 2006 en lov, der gør det muligt at retsforfølge en person for seksuel udnyttelse af børn i udlandet – også selv om handlingen ikke er strafbar i det land, hvor den er begået. Men hverken Justitsministeriet, Rigsadvokaten eller Rigspolitiet kan svare på, om loven nogensinde er blevet anvendt.

Desuden har politiet siden 2008 haft en døgnbemandet hotline, hvor man kan anmelde danskere, hvis man har kendskab til, at de har misbrugt børn i udlandet. Politiet lavede i november sidste år en opgørelse, som viste, at politiet på det tidspunkt i alt havde fået 35 anmeldelser. Politiet har ikke siden lavet en ny optælling.

Socialrådgivere føler sig kvalt i papirarbejde
Socialrådgivere føler sig kvalt i papirarbejde

Red Barnet efterlyser mere oplysning fra myndighederne til danske rejsende om, at de kan være med til at stoppe børnemisbrug, hvis de ser det i udlandet: »For nogle år siden indgik vi i et oplysningsarbejde sammen med myndighederne om sexturisme. Men siden er oplysningskampagnerne døet ud, og i dag kender de færreste til muligheden for at anmelde danskere, der krænker børn i udlandet«, siger psykolog Kuno Sørensen til Politiken.

Den kritik vil politiet godt tage på sig, siger Thomas Kristensen, der er talsmand for Rigspolitiet. Men han afviser, at politiet generelt ikke tager misbrug af børn alvorligt.

- Vi har blandt andet en cyberafdeling, der arbejder med at finde børn, der bliver misbrugt på nettet, og med at pågribe overgrebsmændene, siger Thomas Kristensen til Politiken, men understreger, at det i forhold til anmeldelser kan være svært for politiet at løfte en bevisbyrde for en handling, der "måske er foregået mange tusind kilometer væk fra Danmark".

I en skriftligt udtalelse til Politiken understreger justitsminister Søren Pind (V), at han tager kampen mod seksuelt misbrug af børn meget alvorligt: »Jeg har derfor også foreslået, at straffen for seksuelle overgreb mod børn skal forhøjes«.

LÆS OGSÅ: Sex-læge kunne være blevet stoppet: Forening vil ændre hul i loven

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

9-årig dreng dræber sin 13-årige...
bt.dk
Skisportsstjerne har scoret...
bt.dk
Blot uger før sin død: Stephen...
bt.dk
13 unge bilister taget af politiet på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx