Af - 13/04-16 12:38

Qvortrup: Regeringen er på farlig kursQvortrup: Regeringen er på farlig kurs

Regeringens tanker om at hæve indkomstskatterne for at finansiere afskaffelse af grøn energiafgift vidner om en regering på farlig løftebrudskurs, siger politisk kommentator Henrik Qvortrup.

storybild

Lars Løkke Rasmussen (V) og resten af regeringen kan komme i store problemer, hvis den gør alvor af sine tanke om at hæve indkomstskatterne for at finansiere afskaffelse af EU-stridig energiafgift, vurderer politisk kommentator Henrik Qvortrup. (Billede: polfoto/arkiv)

Regeringen er ikke bare på kollisionskurs med sit støtteparti Liberal Alliance, men også med store dele af Venstre-vælgerne og sit eget regeringsgrundlag.

Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Henrik Qvortrup, efter klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) i dag har tilkendegivet, at han og dermed regeringen ser positivt på at hæve indkomstskatterne for at afskaffe den EU-stridige PSO-afgift - en energiafgift på borgernes og virksomhedernes el-regning, der er med finansiere den grønne omstilling.

Qvortrup: Løkke har lavet en kæmpe fejl
Qvortrup: Løkke har lavet en kæmpe fejl

- Det er ikke ligefrem en folkelig vindersag at hæve indkomtskatterne for at fjerne en afgift, som de færreste kender eller forstår. Den er altså ikke nem at sælge, siger Qvortrup og tilføjer:

- Det stritter i alle retninger. Vi har en regering, der nu flirter med tanker om at hæve personskatterne, og så har vi et støtteparti i Liberal Alliance, som har meldt sig klar til at vælte regeringen, hvis skatterne ikke blive sænket.

I et svar til til Skatteudvalget skriver skatteministeren, at der i 2020 er en samfundsøkonomisk gevinst på 1,5 milliarder kroner ved at flytte flytte 'PSO-opkrævningen fra elregningen og over på personskatterne.'
2

Samuelsen: Udmærket at få renset luften med et valg
Samuelsen: Udmærket at få renset luften med et valg

EU kræver, at regeringen senest ved årsskiftet har afskaffet den EU-stridige afgift. En løsning er, at regeringen finder de omkring fem milliarder - alene næste år - til det formål på finansloven for 2017. Over for Berlingske kalder Lars Christian Lilleholt ideen om at hente pengene gennem højere personskatter for 'meget interessant'.

- Samlet set viser tallene, at finanslovsløsningen, hvor man afskaffer PSO-afgiften og finansierer det med eksempelvis højere indkomstskatter, er meget interessant. Erhvervslivet vil få en kæmpe lettelse til gavn for konkurrenceevnen, hvilket vil gøre os rigere som samfund, og husejerne vil opleve at få billigere el. Så der er mange gevinster og positive elementer ved det, siger han.

Samuelsen truer igen Løkke: Lav reformer eller forsvind
Samuelsen truer igen Løkke: Lav reformer eller forsvind

Qvortrup kalder den melding for 'meget farlig'.

- Man skal altså lige huske, at regeringen i sit eget regeringsgrundlag har lovet, at den vil sænke skatten for de laveste indkomster og i samme regeringsgrundlag har skrevet under på, at den vil arbejde for at sænke topskatten med fem procentpoint. Enhver regering er selvfølgelig – og det er helt fair – nødt til at forholde sig til realiteternes verden, og regeringen er nødt til at rette ind efter EU. Problemet for denne regering er bare, at den har markedsført sig selv som en regering, der i modsætnings til den forrige, holder, hvad den lover.

Derfor kan det blive 'særdeles omkostningsfyldt for Venstre at hæve indkomstskatterne, vurderer Qvortup:

- Det vil ikke bare skuffe Venstre-vælgerne, men også udhule Venstre-regeringens fortælling om, at den gør, hvad den lover.

Liberal Alliance har pure afvist at finansiere afskaffelsen af PSO-afgiften med højere indkomstskatter.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx