Af Ritzau - 18/10-16 04:45

Minister forsvarer 200 millioner færre bistandskronerMinister forsvarer 200 millioner færre bistandskroner

Regeringen sløjfer en del af dansk udviklingsbistand. Vi lever stadig op til FN-anbefaling, siger minister.

storybild

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) kalder det en politisk prioritering, at regeringen har sløjfet 200 millioner kroner i udviklingsbistand. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen)

Regeringen har afsat 332,5 millioner kroner til et stabiliseringsprogram, der skal sikre fred og fremgang i Irak og Syrien frem mod 2019.

Det sker, få dage efter at Politiken kunne beskrive, hvordan regeringen har besluttet at sløjfe 200 millioner kroner, som Folketinget sidste år besluttede at sætte af til udviklingslande.

Men udenrigsminister Kristian Jensen (V) mener ikke, at regeringen dermed tager et skridt frem og to tilbage.

- Det er ikke midler, der har været lovet eller givet før, siger han til Ritzau om de 332,5 millioner kroner til Irak og Syrien.

De 200 millioner kroner, som ikke alligevel skal gå til udviklingsprojekter rundt omkring i verden, stammer fra en pulje på 4,4 milliarder kroner.

Efter flygtningestrømmen sidste år bestemte regeringen at overføre de 4,4 milliarder kroner fra udviklingsbistanden til asylbehandlingen.

Efterfølgende er der kommet langt færre asylansøgere end ventet. Derfor har man sparet 1,2 milliarder kroner af de 4,4 milliarder. Men regeringen har kun valgt at føre en milliard kroner tilbage til udviklingsbistanden.

De resterende 200 millioner kroner skal bruges på andre ting.

Og det har ifølge Kristian Jensen en naturlig forklaring:

- Vi har sagt, at vi vil give 0,7 procent af bni (bruttonationalindkomst, red.) i udviklingsbistand, og det gør vi.

- Var bni gået op, så var der blevet tilført nogle flere penge. Nu går bni ned, og så lander vi på et andet beløb.

FN anbefaler, at medlemslandenes udviklingsbidrag udgør mindst 0,7 procent af landets bni.

Da skønnet for Danmarks bni er faldet, kan Danmark bidrage med 200 millioner kroner mindre og stadig leve op til anbefalingen, lyder forklaringen.

- Vi skulle under alle omstændigheder nedjustere vores budget på udviklingsbistanden, fordi bni bliver mindre, siger Kristian Jensen.

Spørgsmål: I var vel ikke tvunget til at nedjustere, for de 0,7 procent er det, vi anbefales mindst at betale?

- Altså, vi er kun fem eller seks lande, der lever op til FN's målsætning om 0,7 procent. Vi har fra regeringens side sagt, at vi ville lande på 0,7.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx