Af - 16/10-16 13:05; Opdateret: 16/10-16 13:21

Ny favorit: Kartoflen ikke længere danskernes foretrukne grøntsagNy favorit: Kartoflen ikke længere danskernes foretrukne grøntsag

Kartoflen er i øjeblikket ikke særlig heldig på popularitetsskalaen i Danmark.

Bildstrecke im Grossformat »
Den sprøde grøntsag vokser direkte op af jorden. Auberginer er blandt den yngre generation måske bedre kendt som den frække emoji . Men før den lander på iPhone-tastaturet og hylderne i supermarkedet, vokser den sig stor på lave planter - og er faktisk klassificeret som et bær. Snacknødderne vokser under jorden. De boomerang-formede nødder vokser ud af disse gule "kegler" og har en giftig skal. Derfor ser man ikke cashewnødder med skal på i supermarkederne, som man eksempelvis kan se med peanuts. Artiskokker er flotte, lilla blomster, hvor den spiselige del af blomsten er knoppen. Resten skæres fra. Det hypede helse-middel er et forholdsvis nyt fænomen herhjemme. Men det er nok de færreste der ved, at quinoa er korn fra disse planter. For mange kommer det som noget af en overraskelse, når de finder ud af, hvordan ananasser vokser. Og det er forståeligt. For de vokser ikke på palmer højt over jorden, men i midten af disse små planter. Den Instagram-værdige frugt vokser sig fed og (u)moden på træer i store klynger. Som vindruer vokser kiwi-frugter faktisk på vinranker - og ikke på træer, som mange nok tror. Endnu en underlig nød. Mandler er dette træs frø og gemmer sag inde bag den grønne skal. Ingefær er roden af de grønne stilke på billedet. Den eksotiske og meget neutralt smagende papaya vokser ligesom bananer i klynger højt oppe - og ser nærmest ud som om, at de holder sig fast for ikke at falde ned. Dadler vokser i kæmpemæssige "klumper" på store daddeltræer Alle småbørns hadegrøntsag vokser ikke som små kålhoveder, men på lange stilke. Risengrøds-drysset er ikke en plante i sig selv, men faktisk barken fra dette træ, der skrælles af og tørres. Hvem havde troet det?

I galleriet kan du se de overraskende måder, som grøntsager gror på.

Siden kartoflens indtog i Europa for cirka 500 år siden, har grøntsagen været en fast bestanddel af den danske madkultur. Faktisk har kartoflen været den mest populære grøntsag i det danske cuisine. Men det er slut nu. Det skriver Landbrugsavisen.

Kartoflen er blevet overhalet indenom af tomaterne, hvis man måler på omsætning. Det viser de nyeste salgstal fra COOP ifølge Dansk Gartneri.

Danskerne forventer friske færdigretter: Så gamle er de i virkeligheden
Danskerne forventer friske færdigretter: Så gamle er de i virkeligheden

Det vil sige, at tomaterne nu ligger på en førsteplads, kartoflen på en andenplads, efterfulgt af agurk, peberfrugt og gulerødder.

Og der er en grund til, at vi skriver tomaterne i flertal. Det er nemlig udviklingen i det danske tomatsortiment, der har sikret tomaterne førstepladsen, mener tomatgartner Mikkel Kongstad.

Sådan laver du bacon-sushi til morgenmad
Sådan laver du bacon-sushi til morgenmad

- Tomatmarkedet i Danmark handlede før i tiden om at dyrke én slags tomat. I dag er de specielle tomatsorter populære som aldrig før. De appellerer til en langt bredere gruppe af forbrugere, siger han til Landbrugsavisen.

Faldet i kartoflens popularitet kan også skyldes, at grøntsagen ofte bliver hængt ud for at være rig på stivelse, og det har ifølge madekspert Cathrine Gro Frederiksen sendt den i skammekrogen i de danske køkkener.

Sunde alternativer til de lækre sager
Sunde alternativer til de lækre sager

Den udvikling kan have givet tomaten momentum, og da tomater nu kan købes i flere varianter end tidligere, er der mere for enhver smag i de danske hjem.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx