Af - 14/08-14 10:31; Opdateret: 14/08-14 12:56

Polakker rejser - nu vælter det ind med rumænerePolakker rejser - nu vælter det ind med rumænere

Antallet af rumænere og bulgarere, der får opholdstilladelse fordoblet - mens titusindvis af polakere tager hjem. To ud tre sæsonarbejdere hos gartnerier er nu østeuropæer

storybild

Langt færre polakker får opholdstilladelse viser tal fra Danmarks Statistik (Billede: Polfoto)

Aldrig har så mange europæere fået arbejds- og opholdstilladelse i Danmark.

Antallet af udstedte EU-opholdsbeviser i Danmark til at arbejde eller studere er steget med 60 procent fra 29.436 i 2008 til anslået 47.218 i år, hvis tendensen i første halvår af 2014 fortsætter.

- Krisen er tydeligvis overstået. Og der kommer tusindvis af østeuropæere hertil lige nu - især kommer der mange rumænere, siger kontorchef hos Statsforvaltningen Jakob Næsager.

Hvor polakkere i mange år var den klart største gruppe i Danmark, så er de nu begyndt at vende hjem. Antallet af polakker med dansk opholdstilladelse er faldet fra 15.299 i 2008 til 5.560 sidste år. Tilgengæld er antallet af bulgarere og rumænere næsten fordoblet fra 3.960 i 2008 til 7.378 i 2013.

I dag er omkring to ud af tre, der arbejder som sæsonarbejder på landet fra Østeuropa, vurderer formanden for Gartneri- Land- og Skovbrugets arbejdsgivere.

- Du kan simpelthen ikke få danskere til at arbejde her som sæsonarbejdere. Uden østeuropæerne kunne branchen ikke fungere. Før havde vi mange polakker, men de arbejder hjemme nu. Nu får vi flere rumænere, siger godsejer Gerner Wolff-Sneedorff.

Så det er ofte østeuropæere, der har håndteret danske juletræer, tomater og kartofler. Ifølge formanden for Den Grønne Gruppe hos 3f, så underbyder østeuropæerne danskerne.

- Det passer altså ikke, at danskere ikke vil arbejde i gartnerier. Men østeuropæerne vil jo arbejde for 80-90 kroner i timen - og bliver ofte ansat gennem underetrepenører. Det er et kæmpe problem. På frilandsgartnerier er i dag op mod 80 procent af de ansatte fra Østeuropa.​

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Jørgen de Mylius ville gerne ha’ mit...
bt.dk
22-årige Sabrine er lokkedue: Hjælper...
bt.dk
Stormy Daniels kæmpede med karrieren:...
bt.dk
Ny p-pille til mænd på vej
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx