Af - 01/07-16 11:07; Opdateret: 01/07-16 13:22

Fem ud af seks mødre rammes af ufrivillig vandladningFem ud af seks mødre rammes af ufrivillig vandladning

Tusindvis af kvinder får problemer med inkontinens, efter de har født, og det afholder dem fra fysiske aktiviteter, og påvirker dem psykisk. Dorthe var en af dem, der blev ramt

storybild

35-årige Dorthe Mark Olesen blev ramt af ufrivillig vandladning, efter hun havde født sit første barn. Da hun havde fået barn nummer to, var hendes problem blevet så stort, at hun besluttede sig for at søge hjælp. Foto i-maGo.dk Kaj Linneberg Nielsen

Nys, hop eller grin. Helt almindelige hændelser i løbet af hverdagen er for tusindvis af kvinder forbundet med frygten for at tisse ufrivilligt.

En ny landsdækkende undersøgelse fra virksomheden Medigroup, foretaget blandt kvinder, der har født, viser, at 83,4 % føler sig generet af dryp og ufrivillig vandladning, når de for eksempel nyser eller hoster. For knap 43 procent er problemet så stort, at de adspurgte undlader at gøre ting, de ellers ville have gjort.

Ekspert: Så farligt kan det være at drikke for meget vand
Ekspert: Så farligt kan det være at drikke for meget vand

Ifølge overlæge på Afdeling for Kvindesygdomme og Fødsler, Århus Universitetshospital og formand for kontinensforeningen, Susanne Axelsen, er inkontinens et meget almindeligt problem hos mange kvinder, der har født.

“Det skyldes, at fødslen belaster bækkenbunden, og det er vigtigt, man søger hjælp hos sin læge, hvis man har problemer”, siger Susanne Axelsen og gør opmærksom på, at det for mange kvinder er et meget tabubelagt problem, som de giver sig selv skylden for.

“Mange kvinder kommer nærmest og undskylder for, at de ikke har lavet tilstrækkeligt med knibeøvelser, men der skal ofte mere til for at løse problemet”.

Susanne Axelsen fortæller, at omkring halvdelen af de kvinder, der har problemer, bliver hjulpet efter at have set en fysioterapeut med specialuddannelse i bækkenbundstræning, mens resten kan have gavn af en operation.

Hver anden gravide kvinde oplever diskrimination
Hver anden gravide kvinde oplever diskrimination

Fysioterapeut Rikke Korsholm oplever også, at inkontinens er tabubelagt:

“Desværre taler man ikke højt om sine problemer. Derfor ved mange kvinder ikke, hvad de skal gøre ved problemet. De har opgivet den eneste løsning, de kender til – knibeøvelser - og affinder sig i stedet med situationen, som de betragter som den pris, de må betale for at have født”.

Jeg kunne mærke det med det samme

Foto: i-maGo.dk Kaj Linneberg Nielsen


Da Dorthe Mark Olesen genoptog håndboldspillet, efter hun havde født sit første barn, gik det op for hende, at hendes fødsel havde givet hende problemer med ufrivillig vandladning.

“Jeg kunne mærke det med det samme, men jeg ville ikke lade det begrænse mig, og jeg stoppede ikke med at være fysisk aktiv”.

Dorthe havde aldrig haft problemer tidligere, og hun havde lavet de knibeøvelser, hun havde fået besked på, i forbindelse med graviditet og fødslen.

Den ufrivillige vandladning blev værre efter barn nummer to, og Dorthe besluttede sig for at søge hjælp hos en fysioterapeut, hvor hun trænede sin bækkenbund op på forskellige måder.

Træningen var dog ikke tilstrækkelig, og Dorthe endte med at blive opereret. Hun er i dag sluppet af med sin ufrivillige vandladning, og hun opfordrer andre kvinder til at være åbne om problemet og søge hjælp.

“Det har gjort en kæmpe forskel for mig, og det er også derfor, jeg taler højt om det. Jeg synes, det er vigtigt, der kommer fokus på, at det er et almindeligt problem for mange, og at man kan gøre noget ved det.”

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx