Af - 05/10-15 06:15; Opdateret: 15/10-15 10:30

Nye tal afslører: Her blitzer politiet mestNye tal afslører: Her blitzer politiet mest

Nye tal afslører hvor politiets fotovogne holder og hvor mange bilister der blitzes. I enkelte gader er der i år udskrevet bøder for over 10 millioner kroner.

storybild

Sådan ser du indefra en af politiets nye ATK-biler. Arkivfoto Foto: Sebastian Buur Gunvald (Billede: Gunvald Sebastian Buur)

Det handler om trafiksikkerhed. Det er ikke en pengemaskine.

Sådan har det igen og igen lydt fra både politikere og politichefer i forbindelse med firedoblingen af fotovogne per 1. februar i år.

Men nu kan Metroxpress som det første danske medie afsløre hvor de nye og omstridte fotovogne rent faktisk står placeret, samt hvad der bliver udskrevet af bøder i henholdsvis Hovedstaden og Østjylland. Tallene som politiet hidtil har nægtet at udlevere, kommer frem efter pres fra Ombudsmanden.

Tallene afslører for eksempel, at Københavns Politikreds på lidt over ni måneder allerede har udskrevet for 56 millioner kroner, hvilket er 6.5 million mere end hele sidste år.

KORT: Se, hvor politiet advarer mod fartfælder
KORT: Se, hvor politiet advarer mod fartfælder

Politiet oplyser endda, at tallet kun er foreløbigt, da man er bagud med at registrere de mange bøder. Stignigen kan derfor vise sig at være væsentligt større.

Knap halvdelen af bøderne i selve København er givet på blot to gader nemlig 9.691 bøder på den 800 meter lange P. Knudsens Gade til en samlet værdi på 10.7 millioner og 9.570 bøder på H.C. Andersen Boulevard til en værdi af 11 millioner.

Liberal Alliances medlem af borgerrepræsentation, Lars Dueholm, mener tallene giver anledning til at kigge på fartgrænserne

- Når der er så mange bøder på så få steder, så tyder det på at fartgrænserne er sat for lavt. H.C. Andersens Boulevard er seks-sporet og der er det urealistisk lavt sat, at man kun må køre 50 km/t, siger han.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Derudover opfordrer han til at politiet tænker på sikkerhed frem for penge.

- De burde hellere fokusere på skoleveje og de steder, hvor der sker ulykker med personskader i stedet for som her, bare at gå efter de steder, som giver flest penge i politiets kassebeholdning, siger han.

Bilister får tusindvis af bøder - motorcyklister slipper
Bilister får tusindvis af bøder - motorcyklister slipper

Hos Københavns Politi afviser leder af færdselsafdelingen, Michael Kristiansen, at man bevidst går efter at kradse flere penge ind.

- Det handler ikke om antal bøder for os. Vi skal måle et bestemt antal timer, og når vi får mere og bedre udstyr, så stiger tallene selvfølgelig. Vi har således 2000 flere sigtelser på området det sidste halve år end hele sidste år, siger han og understreger, at man udelukkende går efter steder med mange tilskadekomne, de steder hvor man kan understøtte trafikken eller hvor man skabe tryghed ved at være til stede.

I Østjylland viser tallene at hele fire ud af 10 bøder, der udskrives i Aarhus, udskrives på samme vej – Grenåvej. Her er der i år udskrevet bøder for 2.3 millioner kroner mod blot 1.2 millioner hele sidste år.

Forsker: Stærekasser kommer 20 år for sent
Forsker: Stærekasser kommer 20 år for sent

Præcis hvor på strækningen vognene holder ønsker politiet ikke at oplyse.

Byrådsmedlem og ordfører for Venstresbyrådsgruppe, Gert Bjerregaard, mener at tallene afslører politiets sande hensigt med målingerne.

- Det her viser helt tydeligt, at det ikke handler om at man er tilstede på de farlige veje, men udelukkende om at inddrive flest mulige penge. For så mange trafikuheld i forhold til antal biler, er der jo ikke på Grenåvej, siger han.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Det foreløbigt registerede bødetal for 2015 lyder indtil videre på 10 millioner mod 20 millioner sidste år. Gert Bjerregaard vil opfordre politiet til at sadle om:

- Jeg vil nu sende en opfordring til Østjyllands Politi om, at man fremover breder kontrollerne mere ud, og i stedet kigger mere på effekten på trafiksikkerheden

Minister vil skrotte fotovogne til fordel for stærekasser
Minister vil skrotte fotovogne til fordel for stærekasser

Det var ikke søndag muligt at få en kommentar fra Østjyllands Politi.

Måden politikredsene måler på vækker også undren hos FDM.

- Vi er desværre ikke overrasket over, at der bliver udskrevet mange bøder. Vi undrer os dog over, at man koncentrerer indsatsen over så få steder, siger afdelingschef Torben Lund Kudsk, der sætter spørgsmålstegn ved om det vitterligt er trafiksikkerheden politiet har i tankerne.

Fotovogne: S ser positivt på at få fængselsbetjente på vejene
Fotovogne: S ser positivt på at få fængselsbetjente på vejene

- Jeg har fx svært ved at se, at P. Knudsens Gade (i københavn, red.) skulle være så risikofyldt, der er jo mange veje med langt større risiko. Og når 40 pct. af bøderne i Aarhus gives på Grenåvej, er det så fordi 40 pct. af ulykkerne sker her? Næppe. Det kunne jo være man skulle brede sin indsats ud, siger han.

​​​

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt skuespillerinde er gravid: 'Det...
bt.dk
Opsigtsvækkende ny teori om...
bt.dk
Gorm og hans tre danske børn i dyb...
bt.dk
Superliga-direktør inden gyserkampe:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx