21/08-15 08:21

Sikkerhedsbrist på AmalienborgSikkerhedsbrist på Amalienborg

Arkitekttegninger af dronningens bopæl ligger til skue på nettet

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Over hundrede ingeniør- og arkitekt-tegninger af dronning Margrethes residens, Christian IX’s Palæ, samt fortrolige billeder fra de private royale gemakker ligger og flyder på internettet.

Det kan Ekstra Bladet i dag afsløre i forbindelse med kampagnen ’Fri adgang’

Sikkerhedsbristen skyldes, at en underleverandør til Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme har brudt deres diskretions- og tavshedspligt og lagt dokumenterne ud på en filserver – uden at beskytte indholdet med et password, så alle og enhver har adgang til informationerne via nettet.

De i alt 138 tegninger og 24 billeder giver blandt andet detaljerede oplysninger om el-systemet, kabler til kameraer, tagkonstruktioner og viser rum, som offentligheden ikke har adgang til.

Og det er et stort problem, at den type dokumenter ikke er beskyttet. Det vurderer sikkerhedsrådgiver Stiig Wæver, der tidligere har været ansat i Politiets Efterretningstjeneste (PET) med fokus på at afdække terrornetværk:

- Det er dybt problematisk, når informationer om et sted som Amalienborg ikke er sikret ordentligt. For hr. og fru Danmark giver tegningerne måske ikke den store mening, men de kan udgøre en potentiel risiko, hvis de kommer i hænderne på en person med onde hensigter og med den nødvendige ekspertise, fordi det blandt andet kan afsløre bløde punkter i sikkerheden, siger Stiig Wæver.

Person kastede sprængstoffer i Bangkok efter terror
Person kastede sprængstoffer i Bangkok efter terror

Terrorforsker Lorenzo Vidino fra The George Washington Universitys Center for Cyber & Homeland Security advarer de danske myndigheder om, at det er naivt at tro, at terrorister ikke vil kunne gøre bruge af det materiale om Amalienborg, som ligger frit fremme:

- Terrorister går efter mål med symbolsk værdi, og dronningen er jo om nogen symbol på jeres kultur og samfund, så hun er et helt oplagt mål. Og Danmark er jo et af de lande, der skal være ekstra påpasselige på grund af jeres involvering i konflikten i Syrien og jeres fortid med Muhammed-tegningerne, siger Lorenzo Vidino.

- Derfor bør myndighederne sikre, at al information, der kan hjælpe terrorister, beskyttes bedst muligt. Alt andet er nonchalant og meget naivt. Terroristgrupper som Islamisk Stat har i dag højt kvalificerede it-eksperter, der sidder og scanner nettet for alt, der kan være behjælpeligt, siger han.

Hos Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme (SLKE), der er ansvarlig for at vedligeholde statens slotte, beklager man, at dokumenterne fra Amalienborg ligger frit fremme:

- Det er beklageligt, at en af vores leverandører ikke har levet op til de krav og retningslinjer, der er vedr. behandling af fortrolige oplysninger. SLKE har rettet henvendelse til leverandøren, der oplyser, at forholdet nu er bragt i orden, skriver fag- og projektchef Annette Straagaard i en mail til Ekstra Bladet.

TV: Sådan påvirker terrorangrebet København i dag
TV: Sådan påvirker terrorangrebet København i dag

Som følge af sagen har SLKE nu også rettet henvendelse til alle entreprenører og rådgivere, som er tilknyttet arbejde på styrelsens ejendomme og indskærpet kravene om fortrolighed. Herudover har SLKE iværksat en undersøgelse af, hvordan lignende sager kan undgås i fremtiden.

Kongehuset og PET har ikke ønsket at kommentere sikkerhedsbristen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx