Af Ritzau - 14/11-16 07:54; Opdateret: 14/11-16 09:00

Pædagoger efterlyser mere tid til at opdage vold mod børnPædagoger efterlyser mere tid til at opdage vold mod børn

Flere faggrupper omkring børn, som er udsat for vold, skal have mulighed for at arbejde sammen, siger Bupl.

storybild

Nogle børn bliver udsat for alt fra skub og rusken til lussinger og spark i hjemmet. (Billede: Free/Colourbox)

Når børn bliver aggressive, usædvanligt stille eller ikke trives socialt, skal pædagoger være ekstra årvågne, for at vurdere om det kan skyldes problemer i hjemmet.

Det siger Elisa Bergmann, formanden for pædagogernes fagforening Bupl.

- Det er rigtig vigtigt, at vi har god tid til at være sammen med børnene og skabe nogle gode relationer, så vi kan få de vigtige samtaler i gang, og at de har nogen, de kan betro sig til.

I en ny undersøgelse fra Børnerådet, hvor omkring 4000 børn i 7. klasse er blevet spurgt, har 29 procent af dem har svaret, at de har oplevet fysisk vold i opdragelsen i hjemmet.

Det kan være alt fra skub og rusken til lussinger og spark.

Børnerådets formand, Per Larsen, opfordrer til, at pædagoger og lærere bliver bedre uddannet til at spotte signaler om, at børn udsættes for vold.

Elisa Bergmann mener også, at det kan være relevant at se på, om pædagoguddannelsen skal rettes til, så pædagogerne har de bedste forudsætninger for at opdage volden.

Men vigtigst er muligheden for at arbejde sammen med sundhedsplejersker, psykologer og socialrådgivere, så flere faggrupper kan være med til at vurdere de signaler, som kommer fra børnene.

- Vi skal have tid til tværfagligt samarbejde, så vi kan sætte noget i værk sammen og samarbejde om de børn, der mistrives, siger Elisa Bergmann.

- Det er vigtigt, at man ikke kun får øje på problemer, men også kan gøre noget ved det. Vi oplever desværre nu, at når vi underretter kommunerne, så bliver der ikke altid handlet på det, siger hun.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) kalder det en "falliterklæring", at der næsten 20 år efter, at retten til at slå sine børn blev afskaffet, stadig er så mange børn, som bliver udsat for vold.

Ministeren understreger behovet for en bedre indsats.

- Det har vi alle et ansvar for – forældre, kommuner, naboer, pædagoger, lærere og politikere. De børn, der bliver udsat for vold derhjemme, har brug for voksne, der reagerer og tager ansvar, så barnet får hjælp, siger hun.

Partierne bag satspuljen har netop aftalt, at der de kommende to år skal gå 16,2 millioner kroner til et gratis behandlingsforløb til børn og forældre, primært kvinder, som har levet med vold i familien.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Loch Ness-lignende dyr skyllet op på...
bt.dk
Sviende beskyldninger mod prins...
bt.dk
Formodet 'pakkebombe-mand' sprængte...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx