08/11-17 21:18

Kommuner hyrer lobbyister for at få udflyttede arbejdspladserKommuner hyrer lobbyister for at få udflyttede arbejdspladser

Eksperter vurderer, at kommuner ulovligt har brugt skattekroner på lobbyarbejde.

storybild

København. Flere kommuner har brugt skattekroner på at hyre lobbyister til at hjælpe dem med at vinde kampen om de statslige arbejdspladser, som regeringen vil have flyttet ud af hovedstadsområdet.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Avisen har en række eksempler:

I Tønder Kommune er 325.000 skattekroner blevet brugt på at hyre kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese. Det skulle hjælpe med at lokke en skattestyrelse til byen.

Ifølge borgmester Henrik Frandsen (V) skulle bureauet rådgive kommunen om, hvem den skulle tage kontakt til og klæde kommunen på til at sende "de rigtige budskaber".

Varde Kommune har allieret sig med lobbyister for at få nogle af de arbejdspladser, der skal udflyttes i næste bølge af udflytninger.

Svendborg Kommune har hyret Policy Group, da politiskolen skulle placeres. Her blev 147.000 kroner brugt på lobbyarbejdet. Politiskolen endte i Vejle.

- De analyserede det politiske landskab, fortalte hvem vi skulle tale med og havde nogle kontakter, som vi ikke umiddelbart har, siger borgmester Lars Erik Hornemann (V) til Jyllands-Posten.

Kommunernes brug af skattekroner på lobbyister er i strid med kommunalretten. Det vurderer Klaus Josefsen, der advokatfuldmægtig i Printz Advokatfirma og ekstern lektor i kommunalret på Aarhus Universitet, overfor Jyllands-Posten.

Samme konklusion når Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, ifølge Jyllands-Posten.

Tønders borgmester, Henrik Frandsen, forsvarer sin beslutning.

- Der er intet i min verden, der indikerer, at vi skulle være på kant med loven, men nu er jeg heller ikke jurist, siger han.

Jyllands-Posten har også fundet eksempler på, at skattekroner har betalt for lobbyfirmaer i Helsingør, Slagelse, Sønderborg og Aalborg Kommune. Her veksler regningerne på mellem 24.000 og 550.000 kroner.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

45-årig mand død i brand - var alene...
bt.dk
DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
Superliga-direktør inden gyserkampe:...
bt.dk
Tori lever som voksen-baby: Har endda...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx