Af Ritzau - 12/06-16 08:24

To partier står på spring til at overhale DF højre omTo partier står på spring til at overhale DF højre om

To højrepartier kæmper for at komme i Folketinget. DF kan godt forstå, hvis vælgerne er frustrerede.

storybild

Stifterne af partiet Nye Borgerlige, Peter Seier Christensen og partiformand Pernille Vermund, anklager Dansk Folkeparti for at have fået for få stramninger igennem trods partiets status som Folketingets næststørste. (Billede: Free)

På Christiansborg er Dansk Folkeparti den ukronede konge af udlændingestramninger. Men partiet kan blive udfordret på tronen, hvis to nye partier får magt, som de har agt.

Nye Borgerlige og Danskernes Parti samler lige nu vælgererklæringer for at blive opstillingsberettigede før næste valg.

Udfordringen for nye partier er som bekendt at finde et ledigt standpunkt i det politiske landskab. Og her mener begge partier at have fundet vejen: En strammere udlændingepolitik.

- Det seneste års udlændingestramninger er ren symptombehandling, siger Pernille Vermund, formand i Nye Borgerlige.

Hos Danskernes Parti mener formand Daniel Carlsen, at DF fører "en helt ualmindelig slap udlændingepolitik".

DF vil lade juletræer vokse tættere på gravhøje
DF vil lade juletræer vokse tættere på gravhøje

Spørgsmålet er, om der er nok vælgere, der er enige i den analyse. Sidste år viste en måling foretaget af Wilke for Jyllands-Posten, at knap 13 procent af vælgerne "savner et parti, der har en strammere udlændingepolitik end DF".

Danskernes Parti giver det mest vidtgående bud og vil stoppe al ikkevestlig indvandring.

- Og et indvandringsstop er ikke længere nok i sig selv. Vi er også nødt til at hjemsende ikkevestlige folk, siger Daniel Carlsen.

Et forslag, som både Nye Borgerlige og DF tager afstand fra. Pernille Vermund kalder Danskernes Parti "en lynafleder" for de yderliggående vælgere.

Hos DF er udlændingeordfører Martin Henriksen ked af at blive sammenlignet med Danskernes Parti, som han kalder nazistisk.

Derimod kan han "godt forstå, at der er mange, der synes, at Nye Borgerlige er interessante".

- Jeg tror, der er mange, der i frustration tænker, at Nye Borgerlige er et sted, de kan søge til. Mange har nok ikke opdaget, hvor mange stramninger der er blevet vedtaget det seneste år. Det skal vi være bedre til at fortælle, siger han.

Nye Borgerlige nærmer sig 1300 medlemmer og tæller en håndfuld byrådsmedlemmer, der er hoppet fra DF. Det er der ifølge partiformanden en god grund til: DF opnår ikke nok stramninger. Pernille Vermund lover at "stå hårdere fast" på sine krav.

QUIZ: Test din viden om testen for at blive dansker
QUIZ: Test din viden om testen for at blive dansker

Martin Henriksen frygter "som sådan" ikke konkurrencen fra det nye parti.

- Vi kan godt vælte regeringen, hvis den ikke leverer på vores ultimatum. Men så kommer Uffe Elbæk og Morten Østergaard bare til at styre udlændingepolitikken, siger han.

Pernille Vermund foreslår at spare 60 milliarder kroner årligt på ikkevestlige indvandrere:

- Vi skal udtræde af flygtningekonventionen og stoppe alle sociale ydelser til udlændinge. Vi skal udvise enhver udlænding, der begår kriminalitet og blive langt mere restriktive med at uddele statsborgerskab.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx