Af Ritzau - 14/03-17 10:40; Opdateret: 14/03-17 11:43

Danmark vil forhandle postunderskud med SverigeDanmark vil forhandle postunderskud med Sverige

Finansministeren vil have dialog, mens SF beskylder Sverige og Danmark for at have lænset postvæsnet.

storybild

De danske og svenske postvæsener blev lagt sammen i 2009. Det har ikke været til fordel for Danmark, mener SF. Partiet anklager ejerne - altså staterne - for at have tømt det danske postvæsen for egenkapital. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Postvæsnet er så meget i krise, at der er brug for en rekonstruktion af det dansk-svenske postselskab PostNord. Det fastslår finansminister Kristian Jensen (V) tirsdag morgen.

Og den danske finansminister lægger ikke skjul på, at han håber, at den svenske regering, der ejer 60 procent af selskabet, vil bidrage.

Den svenske industriminister, Mikael Damberg, har ellers gjort det klart, at han mener, at problemerne i PostNord skyldes danske forhold.

- Svenske skatteborgere skal ikke betale for et kraftigt underskud i Danmark, lød det i et interview, SVT lavede for DR Nyheder.

Kristian Jensen fremhæver også den faldende postmængde i Danmark som den væsentligste forklaring på underskuddet. Men han vil alligevel forhandle med svenskerne om en redningsplan.

- Vi skal have en dialog med den svenske regering. Det vigtige for regeringen er, at danskerne kan være trygge ved, at man stadig kan modtage post og pakker i hele Danmark, siger han.

- Der har været en række udlodninger af udbytte fra den danske del. Det er vigtigt at tage det med i billedet, når man kigger på, hvad der skal ske.

De udbytteudlodninger, finansministeren taler om, handler om, at den svenske og den danske stat har trukket penge ud af deres fælles ejede selskab.

Det får SF's finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, til at anklage staterne for selskabstømning.

- Mens PostNord har været i krise, har man udbetalt 3,3 milliarder til ejerne, altså Danmark og Sverige, siger hun.

- Så har man jo allerede tømt kassen for det, der mangler nu.

Lisbeth Bech Poulsen, hvis parti er med i det politiske forlig om postvæsnet, retter særligt en kritik mod Sverige. Med en ejerandel på 60 procent er det nemlig den svenske stat, der har fået det største udbytte, påpeger hun.

- Jeg kan ikke se, hvad danskerne har fået ud af samarbejdet med svenskerne.

- Nu har vi et dansk postvæsen, der ikke har nogen penge. Man har brugt de fælles penge på at bygge posthuse og forsendelsescentre i Sverige, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Både Lisbeth Bech Poulsen og Kristian Jensen var med til et møde tirsdag morgen, hvor transportminister Ole Birk Olesen (LA) redegjorde for PostNords situation.

Her beklagede Ole Birk, at han ikke har orienteret Folketingets postordførere tilstrækkeligt om problemerne. Men partierne diskuterede altså også, hvordan de kan redde PostNord.

Kristian Jensen holder indtil videre alle muligheder åbne.

- Vi er nødt til at finde en løsning. Jeg har ingen interesse i at putte skatteyderpenge i et selskab, med mindre der er en chance for, at vi får pengene tilbage igen, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Voldsom brand raserede i europæisk...
bt.dk
Her er BT's karakterer efter 1-0...
bt.dk
Sys Bjerre brød igennem med en sang...
bt.dk
Se billedet: Mand købte fotografi på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx