Af Ritzau - 15/05-17 11:40; Opdateret: 15/05-17 14:12

Ekspert: Mindst 300 danske ip-adresser berørt af virusEkspert: Mindst 300 danske ip-adresser berørt af virus

Ondsindet computervirus har ifølge it-sikkerhedsekspert været i berøring med mindst 300 ip-adresser i Danmark.

storybild

Borgere og virksomheder, der oplever at blive angrebet af verdensomspændende computervirus, bør anmelde det til politiet, lyder det fra Kim Aarenstrup (billedet), chef for Rigspolitiets cybercrimecenter NC3. På den måde kan man hjælpe politiet med at komme på sporet af bagmændene, siger han. (Billede: Scanpix/Mathias Løvgreen)

Den ondsindede virus, der siden fredag har hærget computere verden over, begynder også at dukke op i Danmark.

- Vi ved med sikkerhed, at 300 danske ip-adresser har været i berøring med den her orm. Bag disse adresser kan gemme sig en, ti eller flere hundrede computere, siger it-sikkerhedsekspert hos virksomheden CSIS Peter Kruse til Ritzau.

Han understreger, at der er tale om et estimat. Men det tyder foreløbig på, at Danmark er sluppet billigt.

- Den dag, at angrebet tog fart, holdt Danmark fri (fredag, red.), og derfor tror jeg, at vi er sluppet nådigt.

- Men faren er bestemt ikke drevet over. Der kommer varianter og mutationer, som vil gå efter sårbarheder i systemer, der ikke er opdaterede, siger Peter Kruse.

Han hæfter sig ved, at især gamle udgaver af styresystemet Windows ser ud til at være ramt.

Eksempelvis Windows XP, der ellers er blevet udfaset for op mod ti år siden.

- XP ses stadig i systemer, der håndterer informationstavler, terminaler og billetsystemer. Og det er ikke lige let at opdatere disse systemer. Derfor bliver det et langt sejt træk at få alle enheder opdateret, vurderer Peter Kruse.

Han opfordrer alle borgere og virksomheder til at benytte en ekstraordinær opdatering til XP, som Microsoft har frigivet i weekenden.

Hos Rigspolitiets cybercrimecenter, NC3, opfordrer man borgere og virksomheder til at anmelde eventuelle angreb til politiet.

- Hvis man bliver ramt, bør man anmelde det til politiet, enten via politi.dk eller 114, siger centerchef Kim Aarenstrup.

- Det hjælper os til at kunne kortlægge omfanget af angreb og sammen med Europol og Interpol forhåbentlig finde frem til bagmændene og forebygge tilsvarende angreb, siger Kim Aarenstrup.

Han forklarer, at der er igangsat et samarbejde på europæisk og internationalt plan, der skal forsøge at spore bagmændene.

Centerchefen har mandag middag ikke overblik over, hvor hårdt ramt Danmark er.

- Der er borgere og virksomheder, der kontakter os, men vi har endnu ikke kendskab til konkrete anmeldelser af angreb, siger Kim Aarenstrup.

Det bedste forsvar mod virusangreb er ifølge centerchefen at holde sine computersystemer opdateret.

- Det bedste er at holde systemerne opdateret konstant, og det kan man nemt gøre ved at køre de foreslåede automatiske opdateringer, siger Kim Aarenstrup.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lego-arving sælger ud igen: Dropper...
bt.dk
FCM-træner med hård kritik: 'Det...
bt.dk
En af Danmarks rigeste familier...
bt.dk
Amalie Szigethy: Jeg har kysset med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx