09/07-15 06:30

Masser af jordbær trods koldt forårMasser af jordbær trods koldt forår

Sæsonen for jordbær er gået fra tre uger til nu mindst tre måneder. Men de bedste frilandsbær kan købes nu.

storybild

Vi er vilde med danske jordbær og spiser dobbelt så mange som for 15 år siden. Lige nu kulminerer jordbærhøsten, og der er masser af billige bær i butikkerne og i ferielandets vejboder.

En rekordkølig marts betød ellers, at jordbærhøsten kom tre uger senere i gang end normalt. Til gengæld satte sidste weekends kortvarige hedebølge for alvor skub i modningen.

Advarsel: Disse jordbær må du ikke lave til en smoothie
Advarsel: Disse jordbær må du ikke lave til en smoothie

- Det kølige forår betyder, at der lige nu kommer rigtigt mange bær af flere sorter på markedet på samme tid i hele landet, siger jordbærkonsulent Ole Henrik Scharff fra Gartnerirådgivningen under landbrugets videnscenter, Seges.

Her lyder vurderingen, at der vil være frilandsjordbær at få i tre måske fire uger endnu men i gradvist aftagende mængder.

En gennemsnitsfamilies forbrug af friske jordbær er fordoblet de seneste 10-12 år. Fra 2003 til 2012 steg jordbærproduktionen fra 4100 ton 6650 ton.

Sommerklar? Nu kommer frys-selv is, som du aldrig har fået dem før
Sommerklar? Nu kommer frys-selv is, som du aldrig har fået dem før

I årevis har jordbærproducenter og forskere arbejdet for at udvide sæsonen, som for ikke særligt mange år tilbage kun varede godt tre uger.

Det er lykkedes i en sådan grad, at det i dag er muligt at opdrive danske jordbær fra april til helt hen mod jul. Det er kun muligt ved at dyrke bærrene i ydersæsonerne i enten drivhus eller plasttunneler.

TV: 13-årig står 150 kilometer på vandski og ender i Danmark
TV: 13-årig står 150 kilometer på vandski og ender i Danmark

Det gør blandt andet en af landets større jordbæravlere, Claus Hunsballe. Han er formand for Jordbær-Hindbærklubben og høster i år på sit landbrug øst for Skælskør frilandsjordbær på 22 hektar. Dertil kommer produktionen under glas og plastik.

- Vi producerer jordbær fra omkring 10. april til 1. december og skiftevis i drivhus, i plasttunnel eller på friland. De overdækkede bær giver jo en vis sikkerhed i produktionen, da de ikke er nær så følsomme over for vejrforandringer, kulde og dårlig bestøvning, som bærrene er ude i det fri, siger Claus Hunsballe.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Midt i skandalen: Facebooks ansatte...
bt.dk
Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Chok: Historiske danske legender...
bt.dk
Person og to hunde er gået igennem isen
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx