22/09-17 15:00

1 ud af 6 danskere: Stop, det er upassende! 1 ud af 6 danskere: Stop, det er upassende!

Hver sjette dansker mener ikke, forældre bør kysse deres børn på munden.

storybild

Det er naturligt for små børn at kysse deres forældre på munden, siger psykolog.

Citathistorie/Samvirke

Hver 6. dansker mener ikke, at forældre skal kysse deres børn på munden, viser en ny undersøgelse. Men børn kan føle sig afviste og forkerte, hvis mor og far ikke vil kysse, siger børnepsykolog.

Skal mor og far kysse deres børn på munden, og hvornår skal kysseriet stoppe? Det er spørgsmål, som før eller siden melder sig hos de fleste nye forældre.

Nu viser en ny undersøgelse udført af YouGov for Samvirke, at 1 ud af 6 danskere mellem 15 og 74 år mener, at forældre skal lade være med at kysse deres børn på munden. Det er både overraskende og beklageligt, mener børnepsykolog, forfatter og foredragsholder Ulla Dyrløv.

»Det er naturligt for små børn at kysse deres forældre på munden. På den måde viser børnene hengivenhed og kærlighed på et tidspunkt, hvor de måske endnu ikke er i stand til at formulere det verbalt,« siger hun til Samvirke.

Derfor kan børnene komme til at føle sig afviste, hvis mor og far ikke tager imod kærlighedserklæringen. Oven i oplevelsen af at blive afvist, kan en følelse af at være forkert sætte sig i børnene, fortsætter Ulla Dyrløv.

»De opfatter det måske som et signal om, at kys er en forkert måde at vise sine følelser på - at det er skamfuldt på en eller anden måde. Det er ubehageligt for et lille barn at føle sig forkert og akavet,« siger hun til Samvirke.

Tæt på halvdelen af de mere end 1.000 repræsentativt udvalgte danskere i undersøgelsen mener, at det skal være op til barnet selv at vise, når det ikke længere har lyst til at kysse mor og far på munden.

Det er positivt, mener Ulla Dyrløv og tilføjer, at det for de fleste børns vedkommende vil ske helt naturligt, når barnet nærmer sig puberteten eller før.

»Hvis barnet ikke længere har lyst til at kysse på munden, skal man lade være. Det er samtidig en måde at lære sit barn at sige fra og til på. Det lærer vi dem bedst ved at respektere dem,« siger hun til Samvirke.

Fortsætter barnet med at ville kysse mor og far på munden, når det nærmer sig teenageårene, bør forældrene reagere, mener Ulla Dyrløv.

»Det kan være svært at sige præcis hvornår, men jeg synes, det er vigtigt at få lært vores børn, at det er intimt at kysse, og at det, når man bliver ældre, kan blive forvekslet med noget seksuelt og en anden for lyst, som man ikke skal have mellem forældre og barn,« siger hun til Samvirke.

Det er det ikke alle forældre, der har lyst til at kysse deres små poder på munden, og har man det sådan, er det okay at lade være, siger Ulla Dyrløv. Så er det bare vigtigt, at man tager ansvaret på sig, så børnene ikke føler sig forkerte. Og så skal man sørger for at give børnene fysiske kærtegn på en anden måde, afslutter hun.

SÅDAN SPURGTE VI

1013 repræsentativt udvalgte danskere mellem 15 og 74 år har svaret på spørgsmålet: Hvornår skal man som forælder stoppe med at kysse sit barn på munden?

Svarene fordeler sig således:

Forældre skal ikke kysse deres børn på munden: 17%

Når barnet starter i børnehave eller før: 7%

Når barnet starter i skole: 7%

Når barnet bliver teenagere: 5%

Når barnet flytter hjemmefra: 0%

Når barnet selv viser, at det ikke har lyst til at blive kysset på munden af forældrene: 48%

Forældre skal ikke stoppe med at kysse deres børn på munden: 6%

Ved ikke: 10%

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billederne fra det nye Noma:...
bt.dk
Vild overraskelse i kæmpe pokalchok:...
bt.dk
City-stjerne blev angrebet af...
bt.dk
Kritikken hagler ned over...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx