Af Søren Kjellberg Ishøy - 06/10-17 14:06

Anna Mee Allerslev ramt af ny sag: Glemte at betale skatAnna Mee Allerslev ramt af ny sag: Glemte at betale skat

Anna Mee Allerslev betalte ikke skat af det lokale, som hun lånte af Øens Murerfirma i forbindelse med hendes 30 års fødselsdag. Men det skulle hun have gjort, fastslår eksperter.

storybild

Borgmester for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune (R), Anna Mee Allerslev, fik kvit og frit stillet et festlokale til rådighed af en håndværker, som hendes forvaltning samarbejder med. (Billede: Sofie Mathiassen)

Anna Mee Allerslev burde have betalt skat af værdien af det lokale, som hun fik stillet til rådighed på Lindgreens Alle på Amager i København til hendes private fødselsdagsfest.

Det slår to eksperter fast over for BT.

»Hun skulle have indberettet værdien af gaven i maj 2015, og er det ikke sket, så er det en fejl. Der skal betales skat af værdien af lokalelånet, når der er tale om en gave af ikke ubetydelig værdi, og derfor har hun haft pligt til at selvangive det,« siger Michael Egholm, der er revisionsekspert og direktør i firmaet Adwizer Law.

Skatteekspert og partner ved TVC Advokatfirma Torben Bagge er enig i, at beløbet som udgangspunkt er skattepligtigt.

»Udgangspunktet her er, at enhver gave er skattepligtig så længe, at giveren er andet end familie. I praksis har man dog en bagatelgrænse, således at to flasker vin og lignende lejlighedsgaver af begrænset værdi ikke skal beskattes. Men her er det jo ikke hundredekronesedler vi taler om, men tusindkronesedler, hvis man skal leje et tilsvarende lokale,« siger han.

Som beskrevet i BT tidligere blev lokalet stillet til rådighed af Øens Murerfirma, der har et tæt samarbejde med Anna Mee Allerslevs beskæftigelsesforvaltning. Øens Murerfirma tager blandt andet imod socialt udsatte unge og ansætter dem som lærlinge. Desuden har Anna Mee Allerslev flere gange fremhævet virksomhedens sociale indsats blandt andet på sociale medier og på sin hjemmeside. Desuden udfører firmaet renoveringsopgaver for andre af Københavns Kommunes forvaltninger.

I går slog blandt andet lektor Sten Børsting fra Aalborg Universitet og professor Bent Greve fra Roskilde Universitet fast, at det var i strid med de forvaltningsretlige regler, at Anna Mee Allerslev tog imod gaven fra firmaet. Det skyldes blandt andet, at det kan så tvivl om hendes upartiskhed.

Københavns Kommune og Anna Mee Allerslev afviser kritikken og henviser til, at det var et 100 procent privat arrangement, hvorfor hun ikke mener, at det er et problem, at hun lånte lokalet.

Sagen om lokalelånet er rent skatteteknisk meget lig situationen med bryllupsreceptionen på Københavns Rådhus, som BT skrev om for tre uger siden. Her kom det frem, at Anna Mee Allerslev kvit og frit og i strid med Københavns Kommunes regler lånte rådhus-lokalerne til sit private bryllup til en værdi af 65.000 kroner, da hun holdt reception i august måned i år.

Dengang slog eksperter fast, at der var tale om et frynsegode. Det samme er tilfældet her. Forskellen er dog, at det er sværere at estimere værdien af lokalet fra Øernes Murerfirma, fordi det normalt ikke lejes ud.

»Dér må man foretage et skøn af, hvad festlokaler i området i øvrigt koster, og det er i sidste instans op til Skat at afgøre værdien,« siger Michael Egholm.

Michael Egholm tilføjer, at Anna Mee Allerslev ikke kan slippe blot ved at henvise til, at det er tale om en gave fra en privat ven.  '

»Det helt uden betydning for spørgsmålet om skattepligt, hvorvidt gaven er ydet af virksomheden eller virksomhedsejeren. Havde gaven bestået i, at festen var blev holdt det i virksomhedsejeren lejlighed, havde det været noget helt andet, men det ville være fordi, værdien formentlig ville være ubetydelig,« siger Michael Egholm.

Torben Bagge mener også, at Anna Mee Allerslevs position har betydning:

»Man vil også se skærpet på det skattemæssigt, at hun har fået lokalet i sin egenskab af at være politisk valgt og måske i den forbindelse kan hjælpe murerfirmaet ved blandt andet at tale pænt om det,« siger Torben Bagge.

I et svar til BT skriver Anna Mee Allerslev:

»Min private revisor Deloitte siger, at der var tale om en privat fødselsdag, hvor lån af kantinen svarer til en privat gave, hvilket er en såkaldt lejlighedsgave ifølge Ligningsloven. Dette er lovligt, og det følger også, at man ikke skal betale skat heraf«.

12. september kunne BT afsløre, at beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune, Anna Mee Allerslev (R) kvit og frit fik lov at låne rådhushallen på Københavns Rådhus til sin egen bryllupsreception i august 2017. Den koster normalt 65.000 kr. at leje. Af Københavns Kommunes regler fremgår det, at medlemmer af borgerrepræsentationen ikke må bruge lokalerne til private arrangementer. Alligevel har Københavns Kommune haft en såkaldt administrativ praksis, hvor politikerne alligevel har fået lov til at benytte lokalerne til bryllupper. Den administrative praksis blev besluttet i 2012 af gruppeformændene til et møde, hvor der ikke blev ført referat.

Dagen efter kunne BT så fortælle, at Anna Mee Allerslev bestilte Rådhuset mere end et år tidligere, på trods af, at rådhuslokalerne kun må benyttes af politikerne, hvis de er ledige.

Efter sagen har direktør for Københavns Kommunes økonomiforvaltning Peter Steengaard Mørch sagt, at reglerne for udlån af Rådhusets lokaler skal strammes op, ligesom statens vagthund på området - det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen - har bedt Københavns Kommune om en udtalelse i sagen for at vurdere om der skal igangsættes en tilsynssag.

I går kunne BT så fortælle, at Anna Mee Allerslev lånte et lokale af Øernes Murerfirma som hendes forvaltning samarbejder med i forbindelse med hendes private 30-års fødselsdag i august 2014. En gave som hun ifølge eksperter ikke måtte tage imod.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Børnehave lukket ned: Én voksen...
bt.dk
Axelsen kæmper mod tiden: Nu afgøres...
bt.dk
'X Factor'-Andreas gennemgik...
bt.dk
Kongehuseksperter er ikke i tvivl:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx