Af Lars Dinesen - 17/12-15 18:04

Løkke forudser svær aften for Cameron på EU-topmødeLøkke forudser svær aften for Cameron på EU-topmøde

EU's stats- og regeringschefer er næppe klar til traktatændringer, som britisk forslag kræver, mener Løkke.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/Alastair Grant)

Den britiske premierminister får svært ved at overbevise EU's stats- og regeringschefer om hele den pakke af EU-reformer, som han vil præsentere for kollegerne på et topmøde i Bruxelles torsdag.

EU-landene er imødekommende på flere punkter. Men blandt andet et krav om, at EU-borgere, der kommer til Storbritannien fra andre medlemslande, først kan opnå britiske velfærdsydelser efter fire år, bliver svært at sluge.

- Jeg tror, det bliver svært, fordi det givetvis vil kræve traktatændringer. Og jeg tror ikke stemningen er til traktatændringer, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Cameron opfordrer briter til at gå med i Syrien-aktion mod IS
Cameron opfordrer briter til at gå med i Syrien-aktion mod IS

Statsministeren slår i samme omgang fast, at han vil slås for at imødekomme briternes krav så vidt muligt.

- Først og fremmest arbejder vi hårdt på, at Storbritannien kan blive i EU. Det er i Europas interesse, og det er i Danmarks interesse, siger Løkke.

Cameron har i et brev til EU's præsident, Donald Tusk, skrevet, at reformerne er nødvendige, hvis han skal kunne argumentere for, at briterne skal stemme ja ved en folkeafstemning om EU-medlemskabet inden udgangen af 2017.

De krav, som David Cameron fremlægger, kan også blive en chance for Danmark, mener statsministeren, som peger på, at man i øjeblikket ser på den forordning, der "omhandler den vandrende arbejdskraft".

Løkke ønsker blandt andet et stop for, at borgere fra andre EU-lande efter "kort ophold i Danmark" kan tage en dansk børnecheck med ud af landet.

Hvis det ikke kan stoppes, så skal beløbet på checken, efter statsministerens ønske, i det mindste reduceres, så det svarer til løn- og prisniveauet i det pågældende land.

Frankrig: Flere angreb er på vej
Frankrig: Flere angreb er på vej

- Så skal den børnecheck vejes af efter leveomkostningerne i (eksempelvis, red.) Rumænien. Så skal det ikke være en fuld dansk børnecheck, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det er også vigtigt, at vi får beskyttet vores dagpengesystem og vores SU-system. Altså at man i det hele taget ikke uden videre med meget kort tids ophold og med ganske få arbejdstimer kan få fulde velfærdsrettigheder, siger statsministeren.

LÆS OGSÅ: Uklart om USA har fået ram på Jihad John

LÆS OGSÅ: EU forudser svære forhandlinger om britiske reformkrav

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk forlystelsespark kåret til...
bt.dk
Martin Brygmann: Jeg ved, at jeg kan...
bt.dk
Emilie tjener kassen på privat...
bt.dk
Vildt: Så meget koster det at tjekke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx