Af JONAS MELANDER HAMMER - 28/03-17 04:00

København kæmper stadig med udenlandsk kriminalitetKøbenhavn kæmper stadig med udenlandsk kriminalitet

Tre ud af fire fremstillede i Dommervagten i København er udlændinge, viser en aktindsigt BTMX har fået. Ærgerligt mener overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen.

storybild

Københavns Byret. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Stjålne kontanter, møbler og iPhones. København er Danmarks kriminelle hovedstad. Og størstedelen af de kriminelle der står bag forbrydelserne er udlændinge, viser en aktindsigt BTMX har fået i Københavns Politi.

I 2016 var 75,1 procent af de fremstillede personer i Københavns Byret og Retten på Frederiksberg således udlændinge.

Den store mængde kriminalitet fra udlændinge, der har stået på siden 2013, er noget, der ærgrer overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen.

- Folk udefra er hjerteligt velkomne i København, hvis de vil nyde byen som turister eller skal arbejde i byen. Men det er svært at holde ud, at nogle i så stort omfang misbruger gæstfrihed og kommer her for at begå kriminalitet, siger han til BTMX.

Narkohandlere reklamerer åbenlyst i gadebilledet med klistermærker
Narkohandlere reklamerer åbenlyst i gadebilledet med klistermærker

Siden 2013 har antallet af udlændinge i Dommervagten ved Københavns Politi ligget i et interval mellem 77,9 og 75,1 procent. Og mens meget af kriminaliteten bliver begået af østeuropæere, er det specielt personer fra lande som Polen, Tyrkiet, Somalia, Irak, Libanon og Pakistan, der bliver dømt skyldige, viser tal fra Danmarks Statistik.

Udenlandsk kriminalitet koster kassen
»Det er hovedsageligt berigelseskriminalitet som lommetyverier begået af personer fra Østeuropa, der udgør den kriminalitet, der forekommer i aktindsigten. Men det kan også være eksempelvis vold og prostitution, udlændinge bliver fremstillet for,« siger Thorkild Fogde, der er politidirektør i Københavns Politi.

Sådan får banderne kløer i byens unge: Lokker med pizza og grillaftener
Sådan får banderne kløer i byens unge: Lokker med pizza og grillaftener

Historierne om de kriminelle udlændinge har været mange, og senest var der i går historien om tyverier fra cykelkurve i København, der sker mens cyklisterne holder for rødt. Og når udlændinge begår kriminalitet som dette, er det mere omkostningsfuldt for politiet, forklarer Thorkild Fogde.

- Hvis der bliver begået et lommetyveri af en østeuropæer, har vi både udgifter til tolkning, fremstilling i dommervagten og en eventuel fængsling, indtil der kan finde en udvisning sted. Det bliver langt dyrere, end hvis det er en dansk lommetyv, siger han.

Kriminelle turister
Forsker i grænseoverskridende kriminalitet ved Syddansk Universitet, Gerd Battrup mener, at den høje kriminalitet skyldes, at Danmark er et attraktivt land at komme til som kriminel, da der er meget at stjæle. Derfor mener hun også, at kriminaliteten i højere grad skyldes turister, end herboende udlændinge.

- Jeg tror, at meget af kriminaliteten skyldes den turisme, der er i København. Ser man på tallene, er det en tendens, der har stået på længe, og derfor tror jeg ikke, at berigelseskriminaliteten stammer fra den øgede flygtningestrøm vi så i 2015, siger Gerd Battrup.

Se kortet: Her hærger kriminelle grupper i København
Se kortet: Her hærger kriminelle grupper i København

Der er da også en klar grund til, hun ikke tror, det er flygtningene, der står bag.

- Det er simpelthen for farligt at begå kriminalitet for første en førstegenerationsflygtning, hvis de vil have ophold. Det er dog ikke ensbetydende med, at deres efterkommere kan blive kriminelle, siger hun.

Svært at bekæmpe
Hos Venstre er retsordfører Preben Bang Henriksen ikke overrasket over de høje tal.

- De tal illustrerer til fulde, hvor stort et fokus udlændingene udgør. Der er slet ingen tvivl om, at det tal er alt for højt, og det er på ingen måde tilfredsstillende, siger han.

Ny rapport afslører: 7-årige færdes i kriminelle miljøer
Ny rapport afslører: 7-årige færdes i kriminelle miljøer

Venstres retsordfører vil gerne problemet til livs, men vil ikke udtale sig om, hvordan det skal ske. Han vil først kigge på de uddybende tal, og på den måde se, hvad fremstillingerne skyldes. Først da vil det være muligt at lave en egentlig indsats, siger han.

Hos Københavns Kommune ønsker man at gøre en så stor indsats, som det er muligt.

- De negative konsekvenser af den fri bevægelighed er jo ikke noget, vi som kommune alene kan dæmme op for. Men der, hvor vi faktisk kan spille en rolle, er med kampagner og oplysning. Lige nu kan vi fx se, at antallet af lommetyverier er på vej op igen, så derfor har vi en omfattende kampagne på vej, hvor vi sammen med politi og forlystelsesbranche, DSB, cafeer og restauranter vil gøre livet vanskeligt for lommetyvene og øge tryghed for københavnere og turister, siger Frank Jensen.

Politiet afprøver ny knivlov - har sendt flere i fængsel
Politiet afprøver ny knivlov - har sendt flere i fængsel

Han forklarer også, at Kommunen vil kigge på, om der kan gøres noget ved de mange udenlandske gadesovere. Ikke fordi Frank Jensen tror, de kommer for at begå kriminalitet, 'men der er et større antal mennesker, der kommer hertil uden at have indtægter eller tag over hovedet, og som ender med at platte sig frem', siger han.

LÆS OGSÅ: Ungdomsleder kræves udvist for hashhandel

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Emmas billede er blevet misbrugt igen...
bt.dk
Sofie Linde deler første billede,...
bt.dk
Ung mor sagsøger tv-kanal: Blev fyret...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Stephanie...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx