27/01-15 06:19

Folketingets mad-penge ryger i skattelyFolketingets mad-penge ryger i skattely

Udbyttet fra Folketingets kantine Snapstinget ender Luxembourg hos skjulte investorer på omstridt kanal-ø.

storybild

Middag i Snapstinget. (Billede: Polfoto)

Hver gang et folketingsmedlem lægger 40 kroner for frokosten i Snapstinget, vil en del af pengene ende som fremtidigt udbytte i skattely. Det skriver Ekstra Bladet tirsdag.

Oven i hatten betaler staten - altså skatteyderne - et tilskud på 50 kroner pr. måltid, hvoraf en del altså ryger samme vej.

Driften af politikernes kantiner og spisesale på Christiansborg er nemlig blevet overtaget af en kapitalfond og dens ukendte investorer i fire tillukkede selskaber, der hører hjemme på Jersey i Den Engelske Kanal.

Det viser dokumenter fra Erhvervsstyrelsen og Luxembourgs virksomhedsregister, som Ekstra Bladet har forelagt for flere skatteeksperter.

Avis: En million danskeres teleselskab bruger skattely
Avis: En million danskeres teleselskab bruger skattely

Kapitalfondens udbytte – skabt ved driften af bl.a. Snapstinget - vil altså på et tidspunkt havne i skattelyet Jersey. Men først når pengene har været forbi et selskab i Luxembourg.

Meyer Kantiner, som driver Snapstinget, blev 15. januar i år officielt overtaget af den Jersey-baserede kapitalfond IK Investment Partners - og lagt ind i et nyt fødevareselskab L+M (Løgismose + Meyer), som blev stiftet samme dag.

Bestyrelsesreferater indsendt til Erhvervsstyrelsen afslører for første gang selskabsstrukturen og ejerforholdene i L+M-fusionen, som ellers blev meldt ud i november sidste år.

Opkøbet var dog betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse af fusionen mellem Løgismose og Claus Meyer-selskaberne. Derfor blev opkøbet af Meyer Kantiner først formelt den 15. januar - og først herefter har det været muligt, at følge ejerskabet via Luxembourg til Jersey.

Det fremgår, at kapitalfonden ejer 55 procent af L+M - og opkøbet er altså faldet på plads samtidig med, at folketingsmedlemmer fra flere partier højlydt har krævet, at det offentlige skal boykotte selskaber, som bruger skattely.

Selskaber betaler fire milliarder kroner mere i skat
Selskaber betaler fire milliarder kroner mere i skat

Folketinget - med formand Mogens Lykketoft (S) i spidsen – indgik i foråret 2014 en ny forpagtnings-aftale om Snapstinget med Meyer Kantiner - altså kort før tv-kokken Claus Meyer i sommer indledte forhandlinger om at sælge sit livsværk til den Jersey-baserede kapitalfond.

Kapitalfonden IK Investment Partners vil ikke stille op til interview, men skriver i en mail til Ekstra Bladet, at udbyttet ryger over Luxembourg og videre til Jersey for at undgå, at investorerne bliver dobbeltbeskattet.

Flere eksperter betegner overfor Ekstra Bladet metoden som en typisk skattelykonstruktion.

LÆS OGSÅ: Skandaleombrust eks-borgmester dropper Folketings-drøm

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx