Af - 17/06-15 17:00; Opdateret: 18/06-15 11:30

Derfor bringer MX exit polls på valgdagenDerfor bringer MX exit polls på valgdagen

Mens en række medier har besluttet at vente med at bringe exit polls til, efter valgstederne lukker klokken 20.00 i morgen, vil metroxpress løbende bringe exit polls på valgdagen.

storybild

Folketingets forretningsudvalg har appelleret til medierne om ikke at offentliggøre de omstridte exit polls, før valgstederne er lukket i morgen, da de ifølge forretningudvalget vil kunne påvirke valgresultatet.

En række medier har af forskellige årsager og med forskellige argumenter valgt at efterleve opfordringen. Metroxpress har i samarbejde med analyseinstituttet YouGov valgt løbende at bringe exit polls på valgdagen.

- Efter at have konsulteret den ypperste fagkundskab på området, gennemfører vi den plan, vi hele tiden har haft om at følge valgresultatet så tæt som muligt, for der er ikke nogen grund til at tro, at offentliggørelsen af exit polls påvirker vælgerne mere positivt eller negativt end andre ting, medierne bringer, siger chefredaktør på metroxpress Jonas Kuld Rathje.

Professor og valgforsker Rune Stubager siger:

- Der er mig bekendt ingen forskning om exit polls. Men der findes forskningslitteratur – også dansk – om almindelige vælgermålingers påvirkning af vælgerne. Den danske undersøgelses konklusion var, at det kunne man ikke sige noget signifikant – det vil sige med statistisk sikkerhed – om. Der var en tendens til, at vælgerne hældte mod at stemme på partier, der oplevede fremgang i målingerne, men tendensen var ikke statistisk sikker.

Andre historier, som medierne bringer op til valget, påvirker derimod med statistisk sikkerhed vælgernes valg, siger Stubager:

- Flere studier – også i Danmark – har vist, at hvis medierne bringer skandalehistorier, særligt hvis de udstiller politikerne som hyklere, kan det flytte vælgernes stemmer. Vi er noget mere sikre på, at den slags historier kan flytte vælgere end mediernes exit polls.

Stubager påpeger, at debatten om exix polls er blevet ophedet op til dette valg, da DR ved kommunalvalget i 2013 offentliggjorde en exit prognose, som klart undervurderede, hvor stor en andel af stemmerne, Socialdemokraterne ville få.

Exit-prognosen fra DR blev udsendt klokken 14.50 på valgdagen og indikerede, at Socialdemokraterne på landsplan stod til at få 22,7 procent af stemmer.

Det fik Thorning til at gå ud at beklage det utilfredsstillende valgresultat, men da stemmerne var talt op, havde Socialdemokraterne fået 29,5 procent af stemmerne.
DR beklagede efterfølgende at have bragt en exit prognose, som baserede sig på meget få afgivne stemmer.

Det er imidlertid ikke blevet undersøgt, om den pilskæve prognose påvirkede vælgernes stemmeafgivelse.

- Men alene bekymringen for, at den kan have påvirket vælgerne, får flere medier til at holde sig tilbage, siger Stubager og tilføjer:

- Men man kan sige, at den debat i virkeligheden handlede mere om en dårligt udført exit prognose, end om den påvirkede vælgerne, for det ved vi ikke. Grundlæggende tror jeg, den nuværende debat om exit polls handler om en ide om, at vælgerne skal have fred til at træffe deres valg og afgive deres stemme på valgdagen. Men valgkampsdækningen i medierne, og valgkampen mellem politikerne vil jo fortsætte hele valgdagen, ligesom en række medier formentlig vil bringe almindelig vælgermålinger på valgdagen.

Kasper Møller Hansen, professor og valgforsker ved Københavns Universitet, som har været med til at lave den laboratorie-undersøgelse, som Rune Stubager henviser sig, nuancerer Stubagers udlægning af undersøgelsen.

Han gør opmærksom på, at det er statistisk sikkert, at vælgerne har en tendens til at stemme på et parti, der har fremgang i en vælgermåling, når man ser på forskellen mellem to grupper vælgere, der i et laboratorie bliver præsenteret for henholdsvis en måling og en tekst, der beskriver, at det pågældende parti går henholdsvis frem og tilbage. Der er imidlertid ikke statisk sikkerhed (p 0,05) for, at vælgerne, der bliver præsenteret for målingen med fremgangen til et givent parti, vil stemme mere på dette parti, end de ellers ville have gjort, når man holder denne gruppe op mod en kontrolgruppe.


LÆS OGSÅ: Thorning kan miste vigtigt færøsk mandat

LÆS OGSÅ: Thorning om asyl: Jeg skal nok få styr på De Radikale

LÆS OGSÅ: Venstre vil genoplive Integrationsministeriet

LÆS OGSÅ: Østergaard om tilbagegang: Selvfølgelig betyder det noget, at det er mig, der er i spidsen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx