Af - 28/11-16 11:45; Opdateret: 28/11-16 12:37

Disse fire ministre får sparket: Her er den største overraskelseDisse fire ministre får sparket: Her er den største overraskelse

Fire V-folk mister ministertaburetten. Heriblandt den mest populære minster og en af Løkkes mest loyale partifæller.

Bildstrecke im Grossformat »

Der er masser af udskiftninger på minister-taburetterne med Konservative og Liberal Alliances indtræden i den nye trekløver-regering.

Den nye regering bliver således udvidet fra 17 til 22 ministerposter. Heraf får Venstre – som regeringens største parti – 13 ministre, Liberal Alliance får seks og De Konservative får tre.

Se alle ministrene i galleriet øverst!

Hele fire Venstre-ministre må dermed sige farvel og tak for denne gang. Det drejer sig om kultur-og kirkeminister Bertel Haarder, transport-og bygningsminister Hans Christian Schmidt, forsvarsminister Peter Christensen og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.

Metroxpress har bedt Altingets politiske kommentator Erik Holstein vurdere, hvorfor det netop var de fire, der måtte ryge.

Bertel Haarder (afgående Kultur- og kirkeminister)

Billede af Bertel Haarder.(Bild: Scanpix)

- Det, der talte imod at fyre Bertel Haarder, er, at han i stort set alle målinger er kommet ud som den mest populære minister i regeringen. Så på den måde kan man sige det er et sjovt valg. Men omvendt så har han jo haft sin tid som minister. Og når man har været minister i så mange år, som han har været og prøvet så mange ting, så jeg tror også, han synes, det er til at leve med, vurderer Erik Holstein.

- Det er jo ikke nødvendigvis, fordi han og de tre andre afgående minstre har gjort det dårligt, at de ryger, men fordi brikkerne skulle falde på plads i puslespillet. Det stod også tidligt klart, at kulturministeret var noget, som Liberal Alliance meget gerne ville have. Og så er folks performance mindre vigtig end behovet for at få kabalen til at gå op.

- Jeg tror også, at når man alligevel skulle afgive den plads. Så behøvede man ikke sætte Bertel Haarder over i et nyt ministerium. Han har tidligere været sundhedsminister, undervisningsminister og integrationsminister. Men der var ikke nogle af dem, der var ledige, siger Erik Holstein.

Løkke: Ingen har truet sig ind i regeringen
Løkke: Ingen har truet sig ind i regeringen

Hans Christian Schmidt (afgående transportminister)

Billede af den afgående transportminister Hans Christian Schmidt (V).(Bild: Scanpix)

- Det er lidt overraskende i forhold til de interne ting i Venstre. Det har været almindeligt kendt, at Hans Christian Schmidt kunne være en ret besværlig mand at have i Venstres folketingsgruppe. Han har ikke altid været helt tilfreds med partiledelsen, og i den forbindelse har en ministerpost været et godt hold kæft-bolsje. Men man Løkke har altså vægtet nogle andre ting højere. Måske fordi Hans Christian Schmidt ikke så stærkt i Venstres folketingsgruppe, som han gjorde før sidste valg. Jeg regner dog med, at både han og Bertel Haarder bliver tildelt ordførerposter her efterfølgende. Hvilke vil jeg dog ikke gætte på, siger Erik Holstein.

Samuelsen erkender: Trusler om valg var ødelæggende
Samuelsen erkender: Trusler om valg var ødelæggende

Peter Christensen (afgående forsvarsminister)

Billede af Peter Christensen.(Bild: Scanpix)

- Det er klart den største overraskelse. Han er meget tæt på Løkke, og han var jo et tidspunkt kandidat til at blive en ny Claus Hjort og dermed finansminster. Der skete jo så det, at han ved sidste valg ikke blev valgt ind i Folketinget. Men så reddede Løkke ham ved at genoplive ham fra det politiske dødsrige og hive ham ind igen, da Carl Holst røg som forsvarsminister. At Løkke nu sender ham ud i mørket igen, hvor han ikke har noget folketingsmandat at falde tilbage på, vidner jo bare om, hvor brutalt politik nogen gange kan være, lyder det fra Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

- Hvis jeg skal finde en forklaing på, hvorfor han ryger, må det være den, at Løkke i denne her ministerkabale har taget en hel del hensyn til en masse interne Venstre-ting. Man kan generelt se, at Kristian Jensen og hans fløj i partiet er blevet overordentlig pænt placeret i den nye trekløver-regering. Man kan forestille sig, at, når han vælger at fyre Peter Christensen, så er det fordi, han er bange for, at det kan give noget brok i Venstres folketingsgruppe, hvis en mand, der ikke engang har et folketingsmandat, skulle blive genudnævnt til en ny ministerpost, vurderer Erik Holstein.

Thulesen Dahl har fire krav til ny regering
Thulesen Dahl har fire krav til ny regering

Jørn Neergaard Larsen (afgående beskæftigelsesminster)

Billede af den afgående beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.(Bild: Scanpix)

- Han har gjort det godt ud fra de præmisser, han havde i forhold til den opgave, han skulle løse. Han har nærmest været irriterende for dele af oppositionen, fordi han har været meget saglig og dermed svær at male op som en ond fjende. Men når Løkke skal af med flere ministre. Så var han nærliggende at fjerne, fordi han ikke kam fra Venstres folketingsgruppe, men fra Dansk Arbejdsgiverforening. Han kommer derfor ikke til at sidde og brokke sig højlydt efterfølgende.

- Samtidig var Løkke nødt til at finde en plads til Troels Lund Poulsen, som er en af hans tætteste allierede i Venstre, men jo måtte afgive vækst-og erhvervsministeriet . Derfor var det den mest nærliggende løsning, at Neergaard måtte ryge, siger Erik Holstein.

LÆS OGSÅ: Trekløver vil lempe udskældt paragraf i offentlighedslov

LÆS OGSÅ: Regeringen vil give Forsvaret et stort løft

LÆS OGSÅ: Ny regering præsenteres på Amalienborg mandag

LÆS OGSÅ: Ny regering vil skære i licensen og privatisere TV2

LÆS OGSÅ: Løkkes tredje regering får ni kvinder og 13 mænd

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vild med Dans-sangerinde er gravid:...
bt.dk
24-årige Casper i mål i Norge efter...
bt.dk
Tv-seere sviner ung mor til efter...
bt.dk
Historisk ændring: Nu bliver det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx