Af Line Lykkegaard - 14/01-16 07:14

Kommuner vil af med stive boligregler for flygtningeKommuner vil af med stive boligregler for flygtninge

KL vil af med en stribe bureaukratiske regler, når flygtninge skal have et sted at bo. Ministeren er lydhør.

storybild

(Billede: Pedersen Tobias N¯rgaard)

Drop regelrytteriet og giv os mere albuerum til at finde ledige bygninger, hvor flygtninge kan bo enten midlertidigt eller permanent.

Det er blandt kravene, der torsdag vil lyde i Aalborg, når toppen af kommunerne tørner sammen med udvalgte ministre til den årlige todages kongres, Kommunaløkonomisk Forum.

Hjort nægter at hjælpe kommuner med flygtningepenge
Hjort nægter at hjælpe kommuner med flygtningepenge

Ifølge Martin Damm (V), formand for Kommunernes Landsforening (KL), er det i dag et stort problem, at kommuner har ledige boliger, der på grund af særregler ikke kan bruges til flygtninge, der mangler tag over hovedet.

- Alle bygninger, der står tomme, bør jo i et eller andet omfang kunne bringes i spil, når der er så stort pres på. Og hvis der er regler, der forhindrer det, så lad os komme af med dem, siger han.

V-bagland i hårdt angreb på regeringens udlændingepolitik
V-bagland i hårdt angreb på regeringens udlændingepolitik

KL har derfor sendt integrationsminister Inger Støjberg (V) en liste med 25 konkrete forslag til "afbureaukratisering" af flygtningeområdet, og en stor del af forslagene handler om boliger.

Eksempelvis vil kommunerne frit kunne henvise flygtninge til ældreboliger eller ungdomsboliger i perioder, hvor den type boliger står tomme, fordi de ældre eller de unge ikke selv efterspørger dem.

- Det kræver en ommærkning af boligen, der i dag er utrolig bøvlet, siger Martin Damm.

Løkke: Smykkeforslag er det mest misforståede i historien
Løkke: Smykkeforslag er det mest misforståede i historien

Et andet eksempel er ifølge KL reglerne om, at der skal være et fællesrum i en delebolig til flygtninge, hvilket gør det umuligt at sætte to enlige mænd sammen i en toværelses lejlighed.

- Mange af vores studerende kan jo godt finde ud af at bo på den måde. Hvorfor skulle det så ikke kunne lade sig gøre for enlige flygtninge, som måske endda går og venter på at få en familiesammenføring på et tidspunkt, siger Martin Damm.

Regeringen udskyder skattereform til efteråret
Regeringen udskyder skattereform til efteråret

I Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet er minister Inger Støjberg på linje med kommunernes regelvrede.

- Det er på tide, at vi får afbureaukratiseret området. Jeg er fuldstændig klar over, at kommunerne står med en meget, meget stor opgave, og derfor skal medarbejderen i kommunerne ikke bruge unødig tid på papirbunker, siger hun.

Ministeren afviser at forholde sig til de enkelte punkter om boligsituationen på KL's liste, men lover at se på dem alle.

- Jeg vil ikke på forhånd love, at jeg kan imødekomme alle de forslag, kommunerne kommer med, men jeg er villig til at se på det hele, siger hun.

/ritzau/

- Asyludgifter skal klares før skatteforhandling
- Asyludgifter skal klares før skatteforhandling

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx