30/10-17 06:03

Undgå at levende lys forurener din stueUndgå at levende lys forurener din stue

Levende lys er hyggelige, men de afgiver også store mængder partikler, som potentielt kan være farlige for vores helbred.

storybild

Ifølge Jørn Toftum fra DTU er der typisk mindre partikeludledning fra store lys end fra små lys som for eksempel fyrfadslys. Free/Colourbox

København. Når vi sætter levende lys på middagsbordet, skaber lysene ikke kun en hyggelig stemning, de afgiver også store mængder partikler.

I et studie fra Københavns Universitet har forskere målt gennemsnitsniveauet af ultrafine partikler i 56 danske boliger.

I de hjem, hvor der blev brugt levende lys, var det i gennemsnit 60 procent af partiklerne i hjemmet, der stammede fra afbrænding af levende lys.

Men det er ikke nødvendigvis farligt, understreger Peter Bøgh Pedersen, der er specialist i partikler ved Teknologisk Institut.

- Selv om stearinlys udleder store mængder partikler, er der ikke tilstrækkeligt videnskabeligt belæg for at sige, at partiklerne kan være sundhedsskadelige, siger han.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, klassificerer dieselpartikler som kræftfremkaldende, og derfor ved vi, at partikeludledning fra biler kan skade vores sundhed.

Men man kan ikke direkte sammenligne partikler i udeluften med partikler fra levende lys i indeluften, forklarer Peter Bøgh Pedersen.

Alligevel er det bedst at undgå at fylde hele stuen med stearinlys flere gange om ugen, siger Jørn Toftum, der forsker i indeklimarelaterede sygdomme ved Danmarks Tekniske Universitet.

- Vi ved, at partikler skader. Så jo større partikelkoncentration vi udsættes for, jo større er risikoen for, at det skader vores helbred. Så ud fra et forsigtighedsprincip, er det en god idé at tænde levende lys med omtanke, siger han.

Det, der betyder mest for, hvor meget partikelmasse et levende lys udleder, er, om lyset soder.

Ifølge en rapport fra Miljøstyrelsen kan et sodende lys udsende en 30-70 gange større mængde kulstofpartikler til luften end et ikke-sodende lys.

Så for at undgå for mange partikler i dit hjem, skal du sørge for, at lysene brænder med en rolig og ikke-sodende flamme, siger Peter Bøgh Pedersen.

- Stil ikke levende lys i træk, klip vægen ned, sluk lyset, hvis det soder, og sørg for at lufte ud, siger han.

Ifølge Miljøstyrelsen udleder paraffinlys i gennemsnit halvt så mange partikler som stearinlys.

Men Peter Bøgh Pedersen understreger, at det ikke er ensbetydende med, at stearinlys er mere sundhedsskadelige end paraffinlys.

Jørn Toftum fra DTU står bag flere test af lys, som er lavet af økologisk soja- eller palmevoks. Men man kan ikke regne med, at partikeludledningen fra sådanne lys er mindre end ved lys lavet af stearin eller paraffin.

Der typisk større partikeludledning fra små lys - som juletræslys eller fyrfadslys - end fra store bloklys.

Fakta: Brug levende lys med omtanke

- Luft ud. Det nedsætter mængden af partikler i det rum, du har haft lys tændt i.

- Gå efter svanemærkede lys, hvor der blandt andet stilles krav til, hvor meget lysene må sode.

- Stil ikke levende lys i træk.

- Klip vægen ned.

- Sluk lyset, hvis det soder.

- Gå uden om duftlys. Det er unødvendig kemi, du udsætter dig selv for. Svanemærkede lys må ikke indeholde dufte.

- Brænd ikke gelélys helt i bund. Ved afbrænding af gelélys kan der være en generende røg, der minder om dieselos.

Kilde: Miljøstyrelsen.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Voldsomt overfald: 23-årig kvinde...
bt.dk
Tempomaskine vinder: Tager fusen på...
bt.dk
'Kvindelige actionhelte sparker røv':...
bt.dk
Sikker sejr til Randers: Brandvarm...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx