Af Ritzau - 07/09-16 23:33

Løkkes plan stopper for flere ansatte i det offentligeLøkkes plan stopper for flere ansatte i det offentlige

I april blev der regnet med flere offentlige beskæftigede i 2025, men det er lukket ned med Løkkes 2025-plan.

storybild

Der skal ikke ansættes flere i den offentlige sektor, hvis det står til regeringens 2025-plan. (Billede: Scanpix/Claus Bech)

Selv om befolkningen vokser, og regeringen lægger op til en mindre forøgelse af det offentlige forbrug frem mod 2025, skal den offentlige beskæftigelse være "omtrent uændret". Det oplyser regeringen i sin 2025-plan, skriver Politiken torsdag.

Dermed sløjfer planen en stigning på op til 18.000 fuldtidsbeskæftigede frem mod 2025, som man i april ellers havde lagt op til i det såkaldte konvergensprogram, der er regeringens årlige indberetning til EU-Kommissionen for udviklingen af de offentlige finanser.

Ifølge finansministeriet regnede man med stigningen, ud fra en præmis om at det offentlige forbrug efter 2020 ville vokse i takt med den generelle velstandsudvikling og befolkningens størrelse - det såkaldt demografiske træk.

Men siden er det demografiske træk blevet nedjusteret med en fjerdedel, fordi regeringen forventer, at færre flygtninge kommer til Danmark. Det medfører i sig selv en lavere stigning i den offentligt beskæftigelse.

Hertil kommer, at regeringen med 2025-planen har valgt, at det offentlige forbrug i perioden skal være mindre end det demografiske træk for at skabe bedre balance i de offentlige finanser.

- Regeringen lægger op til, at det offentlige skal aflønne nogenlunde det samme antal ansatte i 2025, som det er tilfældet i dag. Det er mindre, end hvad der var lagt op til i konvergensprogrammet, siger Michael Svarer, der er formand for Det Økonomiske Råd, til Politiken.

Ifølge ham bør man dog notere sig, at der er afsat en vækst i den offentlige sektor på 0,5 procent frem mod 2025.

I sidste ende afhænger væksten i den offentlige beskæftigelse derfor af, om denne vækst bruges på flere offentligt ansatte, eller den offentlige sektor køber flere og bedre varer i den private sektor. Og det er en politisk prioritering, lyder det.

Frem mod 2025 forventer regeringen, at befolkningen som følge af blandt andet længere levetid vil vokse med 260.000 personer.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx