Af - 16/09-14 13:47

Udkantskommuner tjener millioner på asylcentreUdkantskommuner tjener millioner på asylcentre

Fire af landets mindre kommuner driver asylcentre også ofte langt fra kommunegrænsen og tjener godt på det. 'Andre må stå for asylpolitik,' siger V-borgmester

storybild

Fire udkantskommuner har lavet millionforretning ud af at drive asylcentre for Udlændingestyrelsen. Ofte er centrene endda placeret langt væk fra kommunegrænsen (Billede: Jacob Ehrbahn, Polfoto)

En række af landets små kommuner tjener millioner af kroner på at drive tomme skoler og plejecentre som asylcentre for Udlændingestyrelsen.

Ofte åbner de endda centre langt fra kommunegrænsen.

Langelands Kommune driver således et center på Lolland og Vesterhimmerlands Kommune driver centre både i Randers og Frederikshavn - der er 146 kilometer mellem byerne.

- De sidste to år har vi haft seks millioner kroner i overskud. Men det er langt vigtigere med de mange arbejdspladser, som vi har fået ud af det. Samt ordrer til lokale håndværkere og omsætning i Brugsen, siger borger Knud Kristensen fra Vesthimmerland.

Metroxpress har gennemgået fire kommuners kontrakter med Udlændingestyrelsen.

Jammersbugt Kommune modtager 95.5 millioner kroner for at drive fire asylcentre med plads til 617 flygtninge.

- Selvfølgelig er der et overskud. Men langt vigtigere er de 82 arbejdspladser, som centrene har givet i kommunen. Samt 30-40 ekstra pædagoger og lærere. Vi driver centre, så må andre bestemme asylpolitikken, siger Mogens Gade fra Jammersbugt.

Han fortæller, at de ofte bliver kontakt af Udlændingestyrelsen, der gerne vil åben flere centre til flygtningestrømmen.

5.604 mennesker søgte således om asyl i Danmark i de første syv måneder. I hele 2013 søgte 7.557 personer om asyl.

I hele 2011 søgte 3.806.

At Udlændingestyrelsen er på jagt efter tomme bygninger til at indkvartere flygtninge, bekræftes af Langeland Kommune, der derfor netop har åbnet et center på Lolland.

- Derudover er vi også ved at ombygge en skole. Langeland er presset for arbejdspladser, så vi er glade for det her, siger borgmester Bjarne Nielsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dommedags-scener på den jyske hede:...
bt.dk
Japanere knuser dansk drøm om ny...
bt.dk
Kæmpe studie: Sodavand, fritter og...
bt.dk
Bestilte håndbajere til delegationen:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx