Af - 08/03-16 19:10

Samtlige partier vil fjerne tidsbegrænsninger på voldtægtSamtlige partier vil fjerne tidsbegrænsninger på voldtægt

Et samlet folketing vil fjerne den omstridte 72-timers regel for voldtægter. Et udvalg skal samtidig se på satser for erstatninger.

storybild

Samtlige partier i Folketinget har skrevet under på beslutning, der skal fjerne tidsbegrænsning på hvornår man kan få erstatning for voldtægt (Billede: Polfoto)

Christiansborg. Et samlet folketing vil fjerne den omstridte 72-timers regel for voldtægter. Et udvalg skal samtidig se på satser for erstatninger.

Fremover bliver det langt nemmere for voldtægtsofre at få erstatning.
Samtlige partier i Folketinget har netop skrevet under på en beslutning om at fjerne den omstridte 72-timers regel, der gør, at ofre for voldtægt ikke kan få erstatning, hvis de ikke er gået til politiet inden tre døgn.

- Det er udvalgets opfattelse, at det er uhensigtsmæssigt, at voldtægter er omfattet af den såkaldte 72-timersregel, som betyder, at anmeldelse skal inden for 3 døgn, og at ofrets mulighed for erstatning samtidig er afhængig heraf, lyder beslutningen.

Kvindelige betjente sender flere voldtægtsmænd i retten
Kvindelige betjente sender flere voldtægtsmænd i retten

Retsordfører Lisbeth Bech Poulsen, SF, der har fremsat beslutningen, takker metroxpress, der tog problemstilling op i efteråret i forbindelse med serien #kun1af60 om voldtægter:

- Det her er i høj grad jeres fortjeneste. Samtlige partier har skrevet under på at arbejde på at fjerne den tidsbegrænsning. Pind skal inden juni aflevere en redegørelse om det her fra politiet, siger hun.

Ifølge en ny del af en ph.d.-afhandling fra Syddansk Universitet er det kun godt hver anden voldtægt, hvor man identificerer en gerningsmand, der er anmeldt inden tre døgn.

Røde Kors slår alarm om voldtægt i Center Sandholm
Røde Kors slår alarm om voldtægt i Center Sandholm

Justitsminister Søren Pind (V) har samtidig nedsat et udvalg, der skal se på erstatningerne.

‘Jeg har besluttet at indkalde en række relevante interessenter fra domstolene, advokatstanden, anklagemyndigheden, Erstatningsnævnet og offerorganisationer til en møderække med henblik på at drøfte det generelle niveau,’ skriver han i et folketingssvar.

I dag kan man som voldtægtsoffer få 60-70.000 kroner, hvis man anmelder inden tre døgn.

Politiet anholder mand for voldtægt af sin ekskæreste
Politiet anholder mand for voldtægt af sin ekskæreste

Bistandsadvokat Jytte Lindgaard, der sidder i Pinds voldtægtsgruppe, siger:

- Erstatningerne for voldtægt er i forvejen uhyggeligt lave – og de bør derfor mindst fordobles. 50.000 kroner for voldtægt er jo næsten en fornærmelse. Derudover synes jeg, at man skal fjerne 72 timers reglen, da den jo er urimelig. Mange ofre bruger nogle dage på at tænke sig grundigt om om de overhovedet vil gå til politiet, og venter de mere end 72 timer, så kan de slet ikke få erstatning, siger hun

Også gruppeformand Peter Skaarup (DF) er klar til at fordoble erstatningerne og fjerne 72 timers reglen..

- Det beløb, man giver i dag, er ingenting i forhold de lidelser, et offer går igennem, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er Medinas første ord efter...
bt.dk
11-årige Mikelle forsvandt, da hun...
bt.dk
Amerikansk rigmand og entreprenør...
bt.dk
'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx