Af Jens Anton Havskov Hansen - 08/10-17 20:00

Dobbeltmorderen fra Femøren vil hjemDobbeltmorderen fra Femøren vil hjem

Naum Conevski har været indespærret i mere end 33 år – længere end politimorderen Palle Sørensen. Landsretten afgør i dag, om han skal prøveløslades

storybild

Naum Conevski, som i 1984 gjorde sig til dobbeltmorder ved at likvidere to unge med nakkeskud, vil hjem til Makedonien, hvor han er statsborger. (Billede: Geert Bardrum)

Landsretten afgør mandag/i dag, om den 68-årige dobbeltmorder Naum Conevski skal prøveløslades.

Conevski, som i 1984 med nakkeskud likviderede to unge mænd på 16 og 20 år på Femøren på Amager, blev tre år efter han blev idømt livsvarig fængsel erklæret sindssyg og derfor overført til den sikrede anstalt i Nykøbing Sjælland. Gennem de seneste 18 år har han været indlagt på den lukkede afdeling på Psykiatrisk Center Sct. Hans.

Naum Conevski er makedonsk statsborger og ønsker prøveløsladelse og at blive overført til sit hjemland, hvor hele hans familie bor. Han har flere gange tidligere fået afslag på sin anmodning. Senest afviste byretten hans ønske i maj. Og mandag formiddag meddeler Østre Landsret sin afgørelse i ankesagen.

Bjørn Elmquist er den makedonske dobbeltmorders forsvarsadvokat.

»Jeg har to påstande, som jeg også har fremført i retten: Der skal ske prøveløsladelse af min klient. Subsidiært skal den her sag hjemvises til behandling i Kriminalforsorgen – og inden for en given periode, f.eks. tre måneders, skal der være styr på vilkårene for udslusning,« siger han og tilføjer:

»En af begrundelserne for, at min klient tidligere har fået afvist sit ønske om prøveløsladelse er netop, at han ikke er i et udslusningsforløb. Hvorfor i alverden så ikke komme i gang? Man har fra myndighedernes side bundet en gordisk knude på den her sag ved samtidig at sige: Nej, du kan ikke komme til Makedonien.«

Den makedonske justitsminister har ifølge forsvareren skrevet et brev til den danske justitsminister med en positiv tilkendegivelse om overførsel til hjemlandet for Naum Conevski. Hidtil uden effekt.

Den nu 68-årige makedoner, som ved sin livstidsdom samtidig blev udvist af Danmark for bestandig efter eventuel end afsoning, og som har været indespærret næsten halvdelen af sit liv, er af overlæge på Sct. Hans Peter Løppenthin i rettens behandling af sagen blevet erklæret stabil og ufarlig for sine omgivelser.

Landsretten meddeler sin afgørelse i dag / mandag formiddag.

 

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Slukker Palles VM-drøm: Får ikke...
bt.dk
FCK gav ungt talent debut - men siger...
bt.dk
Axelsen kæmper mod tiden: Nu afgøres...
bt.dk
Dronningen rejser væk på ferie
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx