18/04-14 12:20

SF: Støtte til aktiv dødshjælp handler om uvidenhedSF: Støtte til aktiv dødshjælp handler om uvidenhed

Syv ud af 10 danskere går ind for aktiv dødshjælp, men det er fordi, politikerne ikke oplyser godt nok, mener SF

storybild

SF's sundhedsordfører Özlem Cekic vil have bedre information om dødshjælp. (Billede: Polfoto)

Den yderste dag skal kunne rykkes frem, hvis man er uhelbredeligt syg, mener en stor del af befolkningen.

Men den holdning bunder i, at politikerne på Christiansborg er alt for dårlige til at oplyse om de muligheder, uhelbredeligt syge allerede har i Danmark, mener SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic.

- Når 70 procent af befolkningen siger ja til aktiv dødshjælp, og stort set alle partier i Folketinget mener det omvendte, så er det os politikere, der har et problem, siger hun til Ritzau og uddyber:

Jane Aamund vil dø: Søger aktiv dødshjælp
Jane Aamund vil dø: Søger aktiv dødshjælp

- Der er mange muligheder i dag. Men når oplysningerne ikke kommer videre til befolkningen, tror danskerne, at man har en uværdig død, når aktiv dødshjælp ikke er lovlig.

Özlem Cekic peger på, at det i dag er tilladt at sige nej til livsforlængende behandling, man kan sige ja til livsforkortende medicin eller lave et testamente, hvor man siger nej til genoplivning.

Derfor kan Christina ikke få 'en værdig død' i Danmark
Derfor kan Christina ikke få 'en værdig død' i Danmark

De tre muligheder kender den danske befolkning ikke godt nok, når syv ud af 10 danskere går ind for aktiv dødshjælp til døende eller uhelbredeligt syge mennesker, mener sundhedsordføreren.

Den massive støtte til aktiv dødshjælp er kommet frem fredag i en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Christina samlede ind til selvmord - nu skal pengene betales tilbage
Christina samlede ind til selvmord - nu skal pengene betales tilbage

Når spørgsmålet gælder uhelbredeligt syge børn, falder opbakningen til lidt under halvdelen, mens knap en femtedel støtter tanken om at afkorte livet for svært psykisk syge og handicappede.

På Christiansborg er der dog ingen planer om at ændre loven og åbne for aktiv dødshjælp. En holdning Özlem Cekic også har.

- Aktiv dødshjælp skal bestemt ikke være en mulighed. For det første er der ikke en sundhedsgruppe i Danmark, som vil påtage sig opgaven, og for det andet er der en kæmpe gråzone i det her - for hvad er et værdigt liv, siger Cekic.

Belgien indfører aktiv dødshjælp for børn
Belgien indfører aktiv dødshjælp for børn

Sundhedsordføreren vil nu gå til sundhedsminister Nick Hækkerup (S) for at få lavet kampagner om de muligheder, der allerede findes. Også De Radikale har over for BNB givet udtryk for et ønske om bedre information.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
11 timer inde i ekstremt rekordforsøg...
bt.dk
Opsigtsvækkende ny teori om...
bt.dk
Nyt rod på Københavns Rådhus: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx