06/01-16 17:01

Dette krav skal være opfyldt: Sådan fungerer din streaming bedstDette krav skal være opfyldt: Sådan fungerer din streaming bedst

Går det for langsomt, når du surfer, og er du træt af grynede billeder på Netflix? Læs, hvordan du kan få mere fart på dit bredbånd.

Bildstrecke im Grossformat »

Arkivfoto

Måske lå der en streaming-boks, en computer eller ligefrem et smart-tv under juletræet i år.

I så fald stiller den nye elektronik store krav til din internetforbindelse.

Særligt hvis I er flere i husstanden, der vil streame film og tv-serier i høj kvalitet.

Men hvor bred skal en bredbåndsforbindelse egentlig være for at kunne downloade de mange mængder data, der skal til for at streame Netflix, Viaplay og DR TV med et knivskarpt billede?

- De fleste familier kan klare sig fint med 20 megabit per sekund. De fleste streamingtjenester anbefaler 10-15 megabit per sekund, men man skal være opmærksom på, at stadig flere produkter kobles til nettet i hjemmet, og det vil med tiden stille større krav til vores forbindelser, siger Mikkel William Nielsen, som er projektleder i test- og analyseafdelingen hos Forbrugerrådet Tænk.

Med mindre man lever singlelivet, anbefaler Energistyrelsen en downloadhastighed på minimum 10-20 megabit per sekund.

Det begynder dog at knibe, hvis man vil undgå et grynet billede på sit nye smart-tv.

LÆS OGSÅ: Voldsom stigning i ulovlig download af film i 2015: Her er årets top 10

Film i HD-kvalitet (høj opløsning) kræver nemlig ifølge Energistyrelsens guide minimum 30-50 megabit per sekund, hvis alle streamer film i høj opløsning.
Streamingtjenesten Netflix oplyser, at det kun kræver en downloadhastighed på 0,5 megabit per sekund at bruge tjenesten.

- Men med en hurtigere forbindelse kan du opnå bedre billedkvalitet, skriver Netflix på sin hjemmeside. Her fremgår det, at det kræver en hastighed på minimum 5 megabit per sekund for at kunne se film og tv i HD-kvalitet.

Konkurrenten HBO skriver, at de anbefaler en downloadhastighed på mindst 8 megabit per sekund.

Kniber det med at få nok bredbånd på din adresse, er det i denne måned blevet muligt at få et skattefradrag for, hvad det vil koste at forbedre internetforbindelsen.

Den såkaldte boligjobordning, som tidligere gik under navnet håndværkerfradrag, gør det muligt at få et fradrag for arbejdslønnen til nedgravning af bredbåndskabler, hvilket især er interessant, hvis man drømmer om en lynhurtig fiberforbindelse.

Ofte udnytter bredbåndsforbindelsen de gamle telefonledninger i din bolig, men med en fiberforbindelse skal der graves nye ledninger ned, som til gengæld gør det muligt at få downloadhastigheder på op til 1000 gigabit per sekund.

Desværre er det trods skattefradrag stadig en dyr fornøjelse at få fibernet, hvis kablerne ikke allerede er gravet ned hos dig.

LÆS OGSÅ: Professor advarer: Du kan få regningen for andres ulovlige streaming

- Som forbrugere er vi jo vant til at hele udgiften for at få bredbånd ligger hos udbyderen, og selv om det nu for nogen bliver billigere at betale arbejdslønnen for at få en hurtigere internetforbindelse, er det på ingen måde blevet gratis, siger Torben Rune fra rådgivningsselskabet Netplan.

LÆS OGSÅ: Fik brev med krav om film-erstatning: De beskylder os for at være tyve

Eksempel på fradrag til bredbånd:

- Hvis det eksempelvis koster 3.000 kroner i arbejdsløn at blive tilsluttet fibernettet (gravearbejde eller nedlægning af kabler eller rør) på din egen grund, så vil du kunne få fradrag for hele den udgift til løn.

- Der er tale om et såkaldt "ligningsmæssigt fradrag". Det vil sige, at du får en tredjedel af beløbet tilbage i skat. I det her eksempel 1000 kroner.

Kilde: Skat

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx