Af Julie Bülow - 04/02-18 23:06; Opdateret: 04/02-18 23:17

500 millioner bøger solgt: Hver 15. muggler har en Harry Potter-bog500 millioner bøger solgt: Hver 15. muggler har en Harry Potter-bog

'Bøgerne har en stærk social funktion,' lyder det fra ekspert.

storybild

Original Film Title: HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 2. English Title: HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 2. Film Director: DAVID YATES. Year: 2011. Stars: EMMA WATSON; RUPERT GRINT; DANIEL RADCLIFFE; MATTHEW LEWIS. (Billede: WARNER BROS. PICTURES / Album)

For over 20 år siden udkom J.K Rowlings Harry Potter og De Vises Sten.

Nu fortæller forlaget Bloomsbury, at der på verdensplan er solgt en halv milliard kopier i serien af syv magiske bøger.. Det svarer ifølge forlaget til at hver femtende muggler i verden ejer en af bøgerne om drengen der overlevede.

Forsker i religion og populærkultur ved Syddansk Universitet, Laura Feldt tror, at der særligt er to grunde til Potter-universets uendelige succes. De første bøger udkom samtidigt med, at internettet var noget nyt vi havde i vores hjem. På den måde kunne vi dyrke, det som forskeren kalder 'multimedialitet' for allerførste gang. Vi kunne altså læse bøgerne, og snart efter se filmene, mens vi googlede og læste mere om de tre unge magikere på internettet.

En anden vigtig årsag til bøgernes popularitet, ligger i universets opbygning, mener Laura Feldt.

»I de fleste andre fantasybøger, går vi ind i en helt anden verden, men Harry Potter skiller sig ud, fordi der hele tiden er henvisninger frem og tilbage til muggle-verdenen, som er den vi kender. Der er konstante referencer til vores egen hverdag«

Og det er ikke kun når Rons far Arthur fascineres af biler, gummiænder, brødristere og andre dingenoter. Det er også når Harry oplever helt almindelige hverdagsting som lektier, strenge lærere og nye venskaber.

»Hverdagslivets store betydning og Harrys opvækst i et villakvarter uden for London, er noget vi selv kender, og det spiller en stor rolle i, hvorfor de her bøger er så populære,«

Det er med andre ord fordi, verden ligner vores, og heltens færdigheder næsten alle sammen er menneskelige.

»Handlede det kun om at være en den bedste til magi, så havde Hermione jo været helten. Det er Harrys følelser, værdier og sociale færdigheder, der hjælper ham gennem mange af kampene med Voldemort, og det er ting, som mange kan relatere til i deres eget liv«.

Ifølge litteratursociolog Lisbeth Worsøe-Schmidt, så kan bøgerne mere end bare fordive tid og underholde.

»Bøgerne har en stærk social funktion. Vi spejler os selv i de fællesskaber, der rulles ud i bøgernes univers. Det gælder særligt for børn og unge, som er i gang med at udvikle deres personlighed. De kan finde fortrolighed i de bøger, som tager ungdommens problematikker op (...) Skønlitteratur er ikke blot bevidstløs underholdning. Ofte bliver hovedpersoner i bøger vores samtalepartnere og fortrolige. Vi bruger dem til at reflektere over livets store spørgsmål « sagde hun i 2011 til Videnskab.dk.

25-årige Rikke: “Jeg misunder dem der ikke har læst Harry Potter endnu”

25-årige Rikke Collin fra København er kvinden bag den populære podcast Tårekanalen, og så er hun selverklæret læsehest.

Hun læste den første Harry Potter-bog, da hun selv var 11 år, og jævnaldrende med hovedpersonen, da han fik brev(e) fra Hogwarts. Siden har hun læst hver bog omtrent 10 gange, fortæller hun.

Og for Rikke er det ikke kun et glædeligt gensyn med en kær ven, når hun starter forfra i serien. Der er også et væld af følelser, der følger med.

»Der er ikke bare én følelse, der kan forklare, hvad jeg oplever, når jeg læser Harry Potter. Jeg når gennem hele følelsesregistret. Jeg griner både griner og græder. De er simpelthen så rørende, og magien er spændende,«

Podcasteren genkender også, med et glimt i øjet, den store ærgelse over stadig at vente på at uglen kommer med indkaldelsen til Hogwarts, for universet er ikke bare magisk i bogstavelig forstand. Det kan noget, der fanger og fortryller.

»Jeg misunder virkelig de, der endnu ikke har læst bøgerne. Det var en fantastisk oplevelse at læse dem første gang, og hvis jeg får børn, så skal jeg helt sikkert læse bøgerne sammen med dem,«.

Men selv om hun stort set kan huske alt, der foregår i hver enkelt bog, så er det stadig en ny oplevelse hver gang.

»Universet er så sindssygt godt og detaljeret beskrevet, og der er altid nye detaljer og betydninger, man bider mærke i, når man læser dem igen,«.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forskere har fundet verdens vildeste...
bt.dk
Prins Henriks nevø afslører private...
bt.dk
Se danskernes sidste farvel til prins...
bt.dk
Tidligere dansk Burberry-model kendt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx