Af Peter Ølholm Hansson - 29/08-17 20:16

Peter Madsens nære ven var med til at bygge ubåden: Du kan ikke skjule noget i den Peter Madsens nære ven var med til at bygge ubåden: Du kan ikke skjule noget i den

Ifølge den drabssigtede Peter Madsens gode ven Jens Falkenberg, der var med til at bygge ubåden 'Nautilus', er det nærmest umuligt at skjule noget om bord på fartøjet. Det fortæller Madsens ven, efter politiet tirsdag oplyste, at ubåden bliver scannet for mulige hemmelige rum.

storybild

Ubåden Nautilus bliver løftet over på en blokvogn fra bjærgningsskibet Vina med hjælp fra containerkran i Københavns Nordhavn, lørdag den 12. august 2017. (Billede: Jens Nørgaard Larsen)

Jens Falkenberg har kendt den drabssigtede opfinder Peter Madsen i mere end 10 år. I den periode har de to venner brugt masser af timer i hinandens selskab. En stor del af tiden har de brugt på at bygge to ubåde.

Den ene af dem er 'Nautilus', som politiet betragter som et gerningssted, tre uger efter den svenske journalist Kim Wall steg om bord på den hjemmebyggede ubåd sammen med Peter Madsen. Det var sidste gang, den 30-årige kvinde blev set i live.

Tirsdag middag meddelte politiet, at man sammen med SKATs toldafdeling bruger en såkaldt containerscanner til at undersøge ubåden. Aktionen sker, efter ubåden blev bjerget fra Køge Bugt, efter den sank dagen efter Kim Wall og Peter Madsen den 10. august var stævnet ud sammen ved København.

Containerscannere bruges normalt til at undersøge skibscontainere for narkosmuglerier. Men tirsdag bliver scanneren blandt andet brugt for at se, om der kunne være skjulte rum i ubåden.

Men spørger du Jens Falkenberg er der ikke bevidst lavet nogen hemmelige rum eller hulrum i ubåden, som han med egne ord 'kender ud og ind'. Sammen med Peter Madsen var Falkenberg nemlig med til at bygge fartøjet:

»Hvis ubådene er trukket op på land, så vil hvem som helst for eksempel kunne finde ud af at komme ind i den på fem minutter. Ubåden er ikke bygget eller forberedt med henblik på at skjule noget eller have nogle hemmelige rum,« siger Jens Falkenberg.

Det var i sidste uge, at det lykkedes Københavns Politi at finde noget blod i ubåden, efter den var sunket. Blodet matchede Kim Walls. Det var blot et par dage efter, at en mand på cykeltur fandt det, der viste sig at være et kvindelig, som manglede hoved, arme og ben. En dna-analyse viste få dage senere, at der var tale om Kim Wall, og ligdelene var ifølge politiet 'bevidst blevet afskåret'.

Den scanner, som SKAT stiller til rådighed for politiet, bliver normalt brugt til at opfange smuglergods i skibscontainere

'Scanningen gennemføres på baggrund af mange forskellige henvendelser om mulige hulrum i ubåde generelt og konkret også i forhold til Nautilus. Der søges i sagens natur efter spor efter en forbrydelse samt muligt gerningsvåben med mere. Det skal understreges, at scanningen foretages for at udelukke, at der kan findes uafsøgte rum, og ikke på baggrund af en konkret mistanke om dette', skriver politiet i en pressemeddelelse.

Ifølge Jens Falkenberg er der masser af rum og hulrum om bord på 'Nautilus'. Og der er også en del opbevaringsplads, tilføjer han:

»I mandskabsrummet er der for eksempel en række aluminiumskasser under bænkene. Vi fik dem vist fra et fly. Det er opbevaringskasser til kiks, saftevand, tøj og dykkerudstyr for eksempel,« siger Jens Falkenberg.

Men Peter Madsens ven understreger, at ubåden er et dårligt sted at skjule noget, som man ikke vil have, at folk skal finde:

»Vi har eksempelvis lagt et vandrør langskibs, som man kan holde i. Der kunne da godt være adskillige diamanter, hvis det var det, man ville gemme. Men hvis du fisker efter, om man kan gemme en slagtersav eller en arm fra en journalist, uden det bliver opdaget, så er svaret nej,« siger Jens Falkenberg.

Peter Madsen sidder varetægtsfængslet for 'uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder' på Kim Wall, der arbejdede som freelancejournalist. Han har i retten tidligere forklaret, at der ifølge ham var 'sket en ulykke' om bord på ubåden, før han havde smidt den 30-årige svenskers lig i havet.

Han nægter sig skyldig i drab, uagtsomt manddrab og i usømmelig omgang med lig.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx