Af - 05/04-15 09:44; Opdateret: 05/04-15 09:58

Ny dansk behandling kan redde liv over hele verdenNy dansk behandling kan redde liv over hele verden

Patienter med blodprop i hjertet kan mindske risikoen for død med 44 procent, ifølge nyt studie.

storybild

Den danske undersøgelse kan måske forbedre behandlingen i hele verden. (Billede: Polfoto/AP)

- Vi tror, at vi med vores undersøgelse, og to forudgående indenfor samme felt, har nok viden til at ændre europæiske og amerikanske guidelines og dermed fremtidig behandlinger.

Sådan lyder det fra Thomas Engstrøm, der er overlæge på Rigshospitalets Hjerteafdeling, til videnskab.dk.

Overlægen er førsteforfatter til undersøgelsen DANAMI3-PRIMULTI, som netop er blevet offentliggjort, der har fundet en ny behandlingsmetode til patienter med blodprop i hjertet.

Vågner du om natten? Måske prøver din krop at fortælle dig noget
Vågner du om natten? Måske prøver din krop at fortælle dig noget

Her viser resultaterne, at det er muligt at mindske risikoen for død, ny blodprop eller behov for ny ballonudvidelse med 44 procent hos de patienter, der har en akut blodprop i hjertet.

Helt konkret skal patienterne, der har fået en ballonudvidelse for den akutte blodprop, efter to dage behandles igen, ifølge den danske undersøgelse, hvis der er flere forsnævringer i blodkarrene at behandle.

Det vil sige, at man vil kunne undgå fremtidige blodpropper. Derfor har det også skabt opmærksomhed uden for Danmarks grænser.

- Det er et veludført studie og et vigtigt skridt i den rigtige retning for behandlingen af denne patientgruppe, siger professor ved University of California Morton Kern til videnskab.dk, hvilket Hjerteforeningens forskningschef Gunnar Gislason, som er professor i hjertesygesomme, bakker op om:

- Studiet er flot lavet og giver et helt nyt perspektiv til behandling af blodprop i hjertet. Hvorvidt man har skulle behandle forsnævringerne eller ej, er noget, der har været diskuteret meget længe.

Tusindvis af børn på ikke-godkendt voksenmedicin
Tusindvis af børn på ikke-godkendt voksenmedicin

- I undersøgelsen har de brugt en metode, hvor man meget detaljeret kan måle på blodkarrene, om forsnævringen er betydelig eller ej, lyder det fra Gunnar Gislason.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx