Af Ritzau - 28/11-16 16:33; Opdateret: 28/11-16 16:58

Søer husker forurening i flere årtierSøer husker forurening i flere årtier

Nyt dansk studie af Furesøen viser, at det tager lang tid, før forureningsbekæmpelse når sin fulde effekt.

storybild

Danske forskere har i et studie af Furesøen slået fast, at det tager lang tid for søer at reagere på både forurening og forureningsbekæmpelse. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Vagn Hansen)

Danske forskere har i et studie af Furesøen slået fast, at det tager lang tid for søer at reagere på både forurening og forureningsbekæmpelse.

Det fortæller lektor Hans Henrik Bruun, der er en del af teamet bag studiet.

For eksempel gik der flere årtier, før antallet af forskellige arter i Furesøen i Nordsjælland faldt som følge af forurening i midten af 1900-tallet.

Det har også betydet, at det varede længe, før 1970'ernes spildevandsrensning begyndte at nå frem til sin fulde virkning.

Den nye viden viser, at det er nødvendigt at slå koldt vand i blodet i forhold til arbejdet med at forbedre miljøet i de danske søer, mener Hans Henrik Bruun.

- Det er vigtigt for samfundet at vide, når vi laver store investeringer i forureningsbekæmpelse, at vi først kan forvente at se en positiv effekt efter flere årtier, siger han.

- Vi skal altså have en vis tålmodighed, inden vi gør regnebrættet op og ser, om det var pengene værd eller ej.

Forskerne bag studiet har undersøgt mere end 100 års data fra Furesøen, der er Danmarks dybeste sø.

Selv om forureningen af søen er blevet nedbragt med omkring 90 procent siden 1970, volder tidligere tiders forurening fortsat problemer.

Blandt andet fordi der stadig findes en stor mængde fosfor i søbunden, som bliver frigivet i varme, stille somre og bidrager til at skabe alger.

Det hænger især sammen med, at den årelange forurening har ødelagt søens evne til at rense sig selv. Derfor virker tiltagene, der skal genskabe miljøet, også langsommere.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Netbutik i hård modvind: Kunder på...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Flere anholdte efter sammenstød...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert vurderer: Sådan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx